Sajtóhír: Porosenko felmentette Luhanszk megye kormányzóját

2016. április 29., 16:51 , 799. szám

Petro Porosenko elnök felmentette tisztéből Heorhij Tukát, a Luhanszk megyei katonai és civil kormányzat vezetőjét, utódját még pénteken beiktatják hivatalába – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Interfax-Ukrajina hírügynökség nyomán.

Az Interfax forrásai szerint a döntés okai, illetve Tuka utódjának kiléte egyelőre nem ismertek.

Az Ukrajinszka Pravda érdeklődésére az elnöki adminisztrációban a hírt nem erősítették meg hivatalosan, mint mondták, „még nem látták” a rendeletet a kormányzó menesztéséről. Az ukrán sajtó egy része ugyanakkor a Luhanszk megyéből származó Jurij Harbuzt nevezi meg új kormányzóként, bár további lehetséges jelöltek neve is felmerült az utóbbi napokban.

Heorhij Tukát, a Narodnij til önkéntes csoport megalapítóját és vezetőjét 2015. július 22-én nevezte ki az elnök a Luhanszk megyei adminisztráció élére, a Kárpátaljára távozó Hennagyij Moszkal helyére.

Ezzel Petro Porosenko immár a második kormányzót menesztette két napon belül, ugyanakkor az egyelőre ismeretlen luhanszki kormányzóval együtt négy új megyei vezetőt nevezve ki.

Csütörtökön a Kárpátalja Online is beszámolt arról, hogy az ukrán elnök felmentette tisztéből Vitalij Csuhunnyikovot, a Rivne Megyei Állami Adminisztráció vezetőjét, s helyére Olekszij Muljarenkót nevezte ki.

Petro Porosenko egy másik rendeletével a Hmelnickij Megyei Állami Adminisztráció elnökévé Olekszandr Kornyijcsukot tette meg.

A Korreszpondent beszámolója szerint az államfő a tegnapi Hmelnickij megyébe tett munkalátogatása során Andrij Horgyejevet nevezte ki a dél-ukrajnai megye kormányzójává.

A Fakti emlékeztet, hogy Herszon és Hmelnickij megyék korábbi kormányzóit, Andrij Putyilovot és Mihajlo Zahorodnijt Petro Porosenko még 2015. december 19-én felmentette tisztükből.

(pravda.com.ua/korrespondent.net/fakty.ua/Kárpátalja)