Hétfőn este emlékeztek meg az odesszai tragédia áldozatairól

2016. május 3., 08:27 , 799. szám

A 2014. május 2-i, 48 halottat és több mint 200 sérültet követelő odesszai összecsapások áldozatainak emlékére meghirdetett hétfői gyászszertartásra és nagygyűlésre a korábban meghirdetett 14 óra helyett este került sor a dél-ukrajnai városban – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Az évforduló napja rendkívül feszült hangulatban telt a városban. Korábban Petro Porosenko elnök elrendelte mintegy 1000 rendőrnek és nemzeti gárdistának a városba vezénylését a közrend fenntartása érdekében az évforduló idejére, ahol így több mint 3000 rendfenntartó teljesített szolgálatot. A nemzeti gárda bevetésére Miheil Szaakasvili, a megye kormányzója kérte az államfőt „a helyzet kiéleződése miatt a városban”.

A rendőrség és a nemzeti gárda egész nap szigorú felügyelet alatt tartotta a Kulikovói mezőt, a megemlékezések központi helyszínét. A fokozott ellenőrzés miatt az emlékezők egy része be sem jutott a körülzárt helyszínre, ők a bejáratok közelében helyezték el virágaikat, írja az Ukrajinszka Pravda.

A nagyszabású rendőri jelenlét ellenére hétfőn reggel bombariadó volt a Szakszervezetek Házánál, délelőtt pedig a rendőrség közölte, hogy az egyik föld alatti gyalogosátjáróban, a vasútállomástól nem mesze három kézigránátot találtak egy műanyag tasakban.

A rendkívül feszült hangulat ellenére csak kisebb incidensekről érkezett hír a nap folyamán. Különböző források szerint a rendőrség mintegy 20–40 embert állított elő és vett őrizetbe rendzavarásért, hidegfegyverek és egyéb tiltott eszközök, például füstgránát birtoklásáért, ukránellenes jelszavakért, a tiltott György-szalag viseléséért stb. Egy idős ember, aki arra várt, hogy bejuthasson a Kulikovói mezőre, a délután folyamán rosszul lett és meghalt. A halál oka valószínűleg szívinfarktus volt.

Ukrán szervezetek aktivistái nem engedték meg az évforduló alkalmából a városba érkező Jurij Bojkónak és Vagyim Novinszkijnak, a volt Janukovics-párti politikusokból alakult Opozicijnij Blok képviselőinek, hogy elhagyják a repülőtér épületét. A tüntetők követelték, hogy az ellenzéki politikusok ne vegyenek részt az évfordulós megemlékezéseken, miután a hazafias erők korábbi pártjukat, a Régiók Pártját tartják vétkesnek a két évvel ezelőtti tragédiáért. A képviselők védelmére híveik is gyülekezni kezdtek a repülőtérnél. A rendőrség nem avatkozott bele az eseményekbe, csupán a két fél közötti konfliktust igyekezett megakadályozni. Végül a honatyák dolguk végezetlenül visszarepültek Kijevbe.

Később a rendőrség közölte, hogy újabb bombariadó volt a Kulikovói mezőn, utóbb pedig jelentették, hogy a szervezők az áldozatokról történő megemlékezést az esti órákra halasztották, s a helyszínét is megváltoztatták – írja az Ukrajinszka Pravda.

A gyászszertartásra végül annak a helynek a közelében került sor kijevi idő szerint 20 órától, ahol 2014. május 2-án elkezdődtek a zavargások. Az akció szervezői az Azov civil hadtest és a Pravij szektor radikális szervezet voltak.

Miheil Szaakasvili kormányzó esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a városba vezényelt rendfenntartó erők egy része május 9-ig Odesszában marad.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)