A földbérleti szerződés meghosszabbításáról

2016. május 4., 09:03 , 799. szám

„Magánvállalkozóként 10 évre bérbe vettem 0,15 ha területet a tulajdonomat képező műhely mellett. A megállapodás azt írja, ha meg akarom hosszabbítani a bérletet, a szerződés lejárta előtt két hónappal értesítenem kell erről írásban a bérbeadót. Kérdésem az volna, hogy ebben az esetben mi számít írásos értesítésnek, s vajon lehetséges-e, hogy a feltételek megváltoztatása nélkül hosszabbítsunk szerződést? (Mostanában azt hallani, hogy emelni fogják a földbérleti díjakat.)”

– Írásos értesítésnek a hivatalos levél számít, amelyet postán, tértivevényes levélként ad fel a címzettnek, netán aláírt, esetleg bélyegzővel is ellátott átvételi elismervény ellenében ad át neki személyesen vagy a hivatalának, meggyőződve arról, hogy levelét iktatták.

Ami a szerződés feltételeit illeti, a bérlés automatikus meghosszabbítása csak abban az esetben lehetséges, ha a megállapodás tartalma nem változik. A föld tulajdonosának jogában áll jelezni, hogy módosítani kívánja a bérbeadás feltételeit, s akkor önöknek új szerződést kell kötniük, esetleg egy kiegészítő megállapodással is megtoldhatják a régit.

hk