18 csapat üstjeiben rotyogott a gulyásleves

Nemzetközi Bográcsosfesztivál és Verseny

2016. május 11., 11:24 , 800. szám

Május 8-án negyedik alkalommal szervezte meg a Kaszonyi Termálfürdő Komplexum a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal, a Beregszászi Járási Tanács és a Beregszászi Városi Tanács támogatásával a kaszonyi gyógyfürdő területén a Nemzetközi Bográcsosfesztivált és Versenyt, amely a Beregszászi járás talán eddigi legnagyobb szabadtéri rendezvénye lett, 18 versenyző csapattal, sok-sok látványossággal és még több résztvevővel.

A rendezvényre benevező csapatok között volt három magyarországi és egy erdélyi társaság is, ők a hazaiakkal együtt már hajnalban nekiláttak a munkának. Sürögtek-forogtak a szakácsok és a segítők, hogy minden hozzávaló idejében bekerüljön a hatalmas üstökbe.

A rendezvény hivatalos megnyitóján köszöntötte az ünneplőket Viktor Mikulin, a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Szalipszki Endre beregszászi magyar konzul, majd végül Petruska István, a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke nyitotta meg a rendezvényt. A versenynek ezúttal komoly tétje volt, ugyanis a szervezők 25 ezer hrivnyát ajánlottak fel a győztes csapatnak, 15 ezret a második helyezettnek, 10 ezret pedig a harmadiknak.

A rendezvényen nagyon sok kézműves és helyi kistermelő is árusította termékeit, gazdagítva a kínálatot. Az Ilosváról jött Andrij Brics kovácsmester és csapata a gyakorlatban mutatta be a kovácsmesterség fogásait, de volt fazekas és fafaragó is a helyszínen. Sokan megkóstolták a kárpátaljai borászok finom borait is. Egyébként a rendezvénnyel a szervezőknek az volt a céljuk, hogy erősítsék az ukrán–magyar kapcsolatokat és népszerűsítsék, valamint megismertessék a magyar konyha hagyományait.

A színpadon egymást követték a színvonalas produkciók, bemutatván a gazdag magyar néptánckincs és népzene szépségeit. Fellépett többek között a Mezőgecsei Kultúrház Botos Georgina vezette néptáncegyüttese, a Rafajnaújfalui Kultúrház Demeter Renáta vezette tánccsoportja. Magyaros stilizált táncot és kárpátaljai csárdást mutatott be a Kononenko Szvitlana által felkészített Beregszászi Atasz Táncegyüttes. A Balogh Mária vezette Bátyúi Nyugdíjasklub tagjai párkereső vidám jelenetet adott elő, majd fellépett a Radik Krisztián vezette kígyósi tánccsoport is, amely szamosháti pásztortáncot és szatmári táncot adtak elő. Drahos Evelin közben operettrészleteket énekelt, és fellépett a BorzsaVári népzenei együttes is.

A rendezvényen a gyerekek is jól érezték magukat, hisz volt kisvasút, körhinta, óriáscsúszda, a nagyobbak a lovaglást is kipróbálhatták.

Végül a szervezők különdíjat adtak a legtávolabbi helyszínről érkezett Baranya megyei Komló város csapatának, amit Palics József polgármester vett át, valamint az erdélyi Gyergyószentmiklósról érkezett csapatnak, de a sok-sok különdíjból szinte mindegyik csapatnak jutott. A 25 ezer hrivnyás fődíjat a szakértő zsűri az Orosházi Kolbászklub csapatának ítélte oda, akik felajánlották a díj felét a kárpátaljai gyermekek étkeztetésére. A 15 ezer hrivnyás második helyezést a főleg nőkből álló, Nagy Anna polgármester által vezetett asztélyi csapat vehette át, míg a harmadik a beregszásziak Babják Zoltán polgármester vezette csapata lett, ők magabiztosan az Első hely csapatnevet választották, de meg kellett elégedniük a 10 ezer hrivnyát érő harmadik hellyel.

A győztes Orosházi Kolbászklub csapatából Sándor Lászlóné tudósítónknak elmondta: „Általában a kolbászgyártás, -sütés, -főzés és -árusítás a profilunk, de most először eljöttünk erre a főzőversenyre. A csapatunk eredetileg 28 fős, de ide Kaszonyba csak nyolcan, négy házaspár jöttünk, ebből a négy fiú kolbászklub-tag. Láthatta, hogy nagyon ízlett a vendégeknek az általunk főzött gulyás, babgulyás és a sült kolbász is, alig győztük kiszolgálni a vendégeinket. A gulyás sertéshússal, a babgulyás pedig füstölt csülökkel készült.”

A második helyezett Asztélyi Ügyes Háziasszonyok csapatának vezetője, Nagy Anikó polgármester asszony szerint a jó minőségű alapanyagok mellett a női lélek az, amit „beletettek” a bográcsba. Ennek köszönhetik a sikerüket.

A harmadik helyet elnyert beregszászi Első hely csapat főszakácsa a balazséri Varga Csaba volt, aki tudósítónknak elmondta, hogy az általuk készített bográcsgulyás szarvas- és disznóhúsból készült. Egy másik üstben főztek babgulyást is marha- és disznóhús keverékéből. A fűszerezésről annyit elárult, hogy a vadhúst is tartalmazó gulyáshoz használt fűszerköményt is, de a babgulyáshoz nem.

A rendezvényen fellépett a mulatós zenét játszó, magyarországi Henna és Sihell Ferry. A rendezvényre, amely egész napnyugtáig tartott, rekordszámú érdeklődő látogatott el.

dózsa