Kárpátalja a politikai alkuk és kísérletek terepe?

2016. május 11., 11:55 , 800. szám

Megkockáztathatjuk, Kárpátaljának nem volt még olyan kormányzója, aki megnyilvánulásaival olyan gyakran hívta volna fel magára a közvélemény és a sajtó figyelmét, mint Hennagyij Moszkal. Múlt héten például egy műfaját tekintve leleplező-lemondó beadványnak nevezhető irománnyal rukkolt elő, ami miatt napokig róla cikkezett a kárpátaljai és az országos sajtó.

A szóban forgó beadványt kormányzónk Volodimir Hrojszmannak címezte, s a megyei állami adminisztráció hivatalos weboldalán hozta nyilvánosságra. Arra kérte benne a kormányfőt, hogy kezdeményezze a lemondási eljárás megindítását vele szemben.

„Nem látom értelmét, hogy továbbra is a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció élén maradjak. Ezért arra kérem, éljen az Ukrajna Alkotmánya 118. cikkelye által biztosított alkotmányos jogával, s kezdeményezze Ukrajna elnökénél a tisztségemből való felmentésemet” – olvasható a beadványban.

A kormányzó távozási szándékát azzal indokolta levelében, hogy küzdelme a „dohánymaffiával” szemben sikertelennek bizonyult. Mint írja, „a nemzetközi bűnözői csoportok, amelyek nem kívánnak beletörődni extraprofitjuk elvesztésébe, bármi áron igyekeznek helyreállítani a dohányáru rendszerszerű csempészését, amihez ukrán politikai szereplők és egyes hivatali vezetők befolyását is felhasználják”. Moszkal szerint ahhoz, hogy a cigarettaszállítmányok eljussanak az Európai Unióba, a kárpátaljai vámhivatal vezetőjét a „megfelelő emberre” kellett cserélni, aki a megfelelő séma szerint dolgozik. Ennek a „káderkérdésnek” a rendezésére azt a minapi esetet használták fel, amikor társadalmi aktivisták 22 vagonnyi rönkfát tartóztattak fel Csapon.

A kormányzó azt írja, Volodomir Hrojszman ekkor utasította Roman Naszirovot, az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) vezetőjét, hogy folytassa le a hatósági vizsgálatot az ügyben, s tegye meg a szükséges lépéseket azokkal a hivatalnokokkal szemben, akiknek a gondatlanságára vagy inkompetenciájára fény derül. Ám Naszirov meg sem várta a vizsgálat befejezését, hanem felmentette tisztéből a kárpátaljai vámhivatal vezetőjét, s helyére még április 30-án megbízott vezetőt nevezett ki. Moszkal felhívja a figyelmet, hogy a személycserét a vámhivatal élén a megye állami adminisztrációjával nem egyeztették.

„Engedtessék meg egy hasonlat. Odessza megyében Miheil Szaakasvili, a megyei állami adminisztráció elnöke a »diómaffiával áll szemben«, nekem pedig Kárpátalján a »dohánymaffiával« kell megküzdenem. Végeredményben mind a ketten veszítettünk” – írja a kormányzó.

„Kárpátalján jelenleg megismétlődik az a helyzet, amely a véres 2015. július 11-i munkácsi eseményekhez vezetett, s én nem lehetek ezek kívülálló szemlélője. Lehetetlen leküzdeni a csempészést egy adott régióban, ha a központi struktúrák nemcsak hogy nem segítenek, hanem ellenkezőleg, igyekeznek helyreállítani az árnyékgazdaság sémáit. Az állam elveszítette az ellenőrzést az engedély nélküli borostyánkitermelés, a törvénytelen kábítószer-, fegyverkereskedelem, a bűnözés és az egyéb negatív társadalmi folyamatok felett. Most pedig Kárpátalját haszonbérbe adják a csempészeknek, és zöld jelzést kap a cigaretta átjuttatása az államhatáron. Amikor elkezdődött a küzdelem a csempészettel, figyelmeztettek rá, hogy így is alakulhatnak az események. Sajnos, ezek a figyelmeztetések kezdenek valósággá válni” – zárja sorait Moszkal.

Volodimir Hrojszman természetesen nem tehetett úgy, mintha semmi nem történt volna. A miniszterelnök a Facebookon válaszolt a kárpátaljai kormányzónak, mondván, hogy Moszkal is az interneten keresztül kereste meg őt. A kormányfő leszögezte, senkitől nem tűri el, hogy ultimátumokban beszéljen vele, s nem kezdeményezi a tisztségviselő menesztését az államfőnél. Ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) és a korrupciós irodától kérni fogja a kormányzó vádjainak kivizsgálását. A kormányfő egyben közölte, az elkövetkező hétre felrendeli a kormányzót és a kárpátaljai vámhatóság vezetőit Kijevbe.

Moszkal a kormányfő válaszára ultimátummal reagált. Közleményben jelentette be, hogy május 7-ei dátummal szabadságra megy, s csak akkor tér vissza, ha Volodimir Kolesznyikovot, a kárpátaljai vámhatóság vezetőjét visszahelyezték hivatalába, s ha Kijevben felhagynak azzal, hogy „Kárpátaljára a politikai alkuk és kísérletek terepeként tekintsenek”.

„Ma V. Kolesznyikovot a Kárpátaljai Vámhivatal vezetői tisztéből nem a munkája miatt váltják le, hanem a V. Homutinnik ukrajnai népképviselő, és a jobb keze, V. Szkorobahacs (korábban a PR frakcióját vezette a Harkivi Városi Tanácsban), valamint V. Hrojszman, Ukrajna miniszterelnöke közötti politikai alkudozás miatt” – írta Moszkal. Információi szerint az ügy tétje Roman Naszirov megtartása a DFSZ élén, a Kárpátaljai Vámhivatal feletti ellenőrzés, valamint „a saját kádereik pozicionálása itt, és a Kárpátalja megye feletti ellenőrzés”.

Ekkor már Roman Naszi­rov­nak is meg kellett szólalnia, s ő nem is késett javasolni Moszkalnak, foglalkozzék inkább a kárpátaljai vámhatóság, a csempészet problémáival ahelyett, hogy egyszerűen félreállna.

Végül a tisztviselői perpatvarba kénytelen volt beavatkozni Petro Porosenko elnök, aki május 7-én Kijevben fogadta Hennagyij Moszkalt. A találkozó után kiadott Facebook-közlemény szerint az államfő kijelentette, továbbra is Hennagyij Moszkal fogja „megvalósítani a programomat, és küzd elszántan a csempészet ellen Kárpátalján”.

Az elnökkel való találkozó után Moszkal a 112 Ukrajina tévécsatornának nyilatkozva már tagadta, hogy felajánlotta volna lemondását. „Azt mondtam, ha akar, a miniszterelnök meneszthet engem…”. A kormányzó egyben megerősítette, hogy hivatalában marad a kárpátaljai vámhatóság korábbi vezetője. „Nekem teljes mellszélességgel ki kell állnom az alárendeltjeim mellett, ha valamelyiküket alaptalanul menesztik” – jelentette ki Moszkal. „Érthető, ha valaki ellopott valamit. De ha egyszerűen csak azért menesztenek valakit, mert oda kell helyezni egy embert, aki az áramlatokat a szükséges irányba tereli… Akkor a többi struktúra nem fog működni. Azt fogják mondani, ő feladta ezt az embert, mindannyiunkat felad egyenként” – hangsúlyozta a kormányzó.

Miután a tisztviselők közötti szócsatára az országos média is odafigyelt, sorra jelentek meg az elemzések, amelyek azt taglalták, mi állhat a történtek háttérben. A megfigyelők mindenekelőtt arra hívják fel a figyelmet, hogy Hennagyij Moszkal az elnök embere, hiszen a kormányzókat az államfő nevezi ki, ugyanakkor Volodimir Hrojszman miniszterelnöki kinevezését is Porosenko indítványára szavazta meg a parlament. Mindkét tisztviselő ugyanannak a kormányzó csoportosulásnak a tagja, így ami történt, az nem egyéb, mint a hatalmi ágak közötti, a befolyási övezetekért folytatott belső konfliktus.

Egyesek szerint a munkához látó új kormányfő úgy határozott, hogy nem lesz tekintettel a helyi kormányzó véleményére a kárpátaljai vámhatóság káderkérdéseit illetően. Moszkalnak ez érthetően nem volt ínyére, ezért szánta el magát a fentebb ismertetett kirohanásra.

Politológusok azt sem tartják kizártnak, hogy a kormányzó a kormányváltás miatt úgy érezhette, meginog a széke, s elhatározta, hogy elébe vág az eseményeknek.

Egyesek azon a véleményen vannak, hogy Moszkalnak a történtek ellenére már a közeljövőben távoznia kell hivatalából, mások szerint a kormányzó változatlanul tekintélyes politikai súllyal, erős pozíciókkal rendelkezik. Csak el kell döntenünk, hogy melyik politikai csoportosulás szemszögéből vizsgáljuk a tényeket.

(ko.net.ua/pravda.com.ua/MTI/zzz)