Megtartotta közgyűlését a nyugat-európai magyarok ernyőszervezete

2016. május 11., 11:39 , 800. szám

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár részvételével megtartotta idei közgyűlését a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) a hét végén Stockholmban. A tanácskozáson Potápi Árpád aktuális nemzetpolitikai témákról, illetve az ezekkel kapcsolatos idei és jövő évi tervekről tartott előadást. A gyűlésen Kárpátalját dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke (KMKSZ) képviselte.

Az államtitkár az MTI-t vasárnap tájékoztatta arról: a 15 éve megalakult ernyőszervezet célja és feladata, hogy koordinálja Nyugat-Európában a magyarság civil életét, hogy az ott élő magyarok ne veszítsék el a nyelvüket, a kultúrájukat és az identitásukat.

A magyar kormány közvetlenül és programok szervezésével is támogatja ezeket a szervezeteket. Ilyen program például a Kőrösi Csoma Sándor-program, amely 2013 óta ösztöndíjasokat küld a nyugat-európai magyar szervezetekhez. Az egész világon az idén és jövőre száz, ebből Nyugat-Európában negyven ösztöndíjas lesz. Az ő nevüket tartalmazó listát a stockholmi találkozón ismertették – mondta el Potápi Árpád.

A tanácskozást a stockholmi Magyar Házban rendezték mintegy nyolcvan résztvevővel, köztük Kárpát-medencei magyar politikusokkal is.

Előadást tartott Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

A Kárpát-medencei magyar közösségek képviseletében felszólalt dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának leköszönő elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Vincze Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség külügyi titkára. A fórumot Szili Katalin miniszterelnöki megbízott moderálta.

A NYEOMSZSZ közgyűléséről zárónyilatkozatot adtak ki. Eszerint a résztvevők elhatározták, hogy minden országos tagszervezet méltóképpen megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról, egy NYEOMSZSZ-küldöttség pedig meghallgatást kezdeményez az Európai Parlamentben az évforduló kapcsán.

A Hollandiai Magyar Szövetség indítványára a NYEOMSZSZ a feladataként vállalta a határon túli magyar kisebbségek melletti kiállást minden legitim eszközzel.

A közgyűlésen egyebek között jóváhagyták a Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület felvételét, és ezzel 15-re emelkedett a tagszervezetek száma.

A szövetség kétévente rendez közgyűlést valamelyik nyugat-európai országban. Az idei találkozó alkalmával kulturális műsort is volt a stockholmi Magyar Házban.

(mti/kms)