ATO: vége a húsvéti szünetnek

2016. május 16., 18:26

Az elmúlt 24 órában egy ukrán katona meghalt, egy másik megsebesült a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – közölte hétfőn Andrij Liszenko, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője hagyományos napi sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számolt be.

A szóvivő elmondása szerint az ukrán katona Donyeck térségében, Opitnénél esett el az ellenséges tűzben. Zajcevénél – ugyancsak a szakadárok tüzérségi támadása során – az Ukrán Fegyveres Erők egy másik tagja megsebesült.

Az ezredes megerősítette, hogy az elmúlt nap folyamán jelentősen kiéleződött a helyzet a terrorellenes művelet övezetében. 

Az ATO vezérkarának sajtóközpontja jelentette, hogy a jelzett időszakban 36 alkalommal nyitottak tüzet a szakadárok a kormányerők állásaira, s egy „harci összecsapásra” is sor került. 

Donyeck környékéről és elővárosaiból az ellenség intenzíven lőtte az Ukrán Fegyveres Erők állásait Avgyijivkánál és Krasznohorivkánál kézifegyverekből, gránátvetőkből, 82 és 120 mm-es aknavetőkből. Marjinkánál különböző rendszerű gránátvetőkből és kézifegyverekből lőtték az ukrán katonákat.

A donyecki repülőtérhez közeli Opitnénél gránátvetők, légvédelmi ütegek és 82 milliméteres aknavetők fedezete mellett egy ellenséges felderítő és diverzáns csoport megpróbált áttörni a kormányerők állásai mögé. A csoportot idejekorán felfedezték, s a kibontakozott harcban sikerült meghátrálásra kényszeríteni az ellenséget. 

Zajceve térségében vasárnap este a szakadárok állványos automata gránátvetőkből, illetve 82 mm-es aknavetőkből lőtték az ukrán katonákat. Luhanszkéra ezúttal gránátvetőkből és kézifegyverekből nyitottak tüzet a szeparatisták.

Mariupol térségében gránátvetők, nagykaliberű golyószórók és kézifegyverek bevetésével hajtottak végre provokációkat a kormányerők ellen. Taramcsuknál, Novotrojickénél, és Hranyitnénél is tűz alá vették az ukrán állásokat.

Luhanszk térségében az ellenség Scsasztya környékén lőtte a kormányerők állásait automata állványos gránátvetőkből és nagykaliberű golyószórókból. 

A támadások hétfőre virradóra is folytatódtak. Avgyijivkánál az ellenség a minszki megállapodások által tiltott fegyverzetet, 120 milliméteres aknavetőket, illetve 122 mm-es tüzérségi lövegeket és harckocsikat is bevetett.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)