Videokonferencia a kormányfő és a megyék vezetőinek részvételével

2016. május 18., 11:51 , 801. szám

Úgynevezett szelektoros (video) konferenciát tartottak az útépítéssel és -karbantartással, a tanévzárás előkészítésével, a lakossági szubvencióval, az igazságügyi minisztériumi jogkörök helyi hatóságoknak történő átadásával összefüggő kérdésekről a megyei állami adminisztrációk és a megyei tanácsok vezetőinek, valamint a megyeközpontok polgármestereinek részvételével, melyen Volodimir Hrojszman kormányfő elnökölt – jelentette múlt csütörtökön a Kárpátaljai Megyei Tanács sajtószolgálata.

Megyénket a tanácskozáson Hennagyij Moszkal kormányzó, Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, Jurij Huzinec, a megyei önkormányzat végrehajtó apparátusának vezetője, valamint a megyei adminisztráció illetékes hivatalainak vezetői képviselték.

Barta József élve az alkalommal felvetette Kárpátalja egyik legfájóbb problémáját, az utak állapotát. A megye úthálózatának 80 százaléka, mintegy 2800 kilométernyi közút szorul javításra vagy nagyjavításra, hangzott el. Aggodalomra ad okot, hogy késik a Beregszászt és Asztélyt, valamint a munkácsi járási Beregrákost elkerülő útszakaszok megépítése, miközben Kárpátaljának nem áll módjában finanszírozni ezeket a beruházásokat – mutatott rá Barta József, s a megyei tanács nevében arra kérte az új kormányt, vonják be Kárpátalját is azon megyék közé, amelyekben kísérleti jelleggel az importáruk vámkezeléséből befolyó illetékek teljes havi többletbevételének 50 százalékát a helyi megyei költségvetésbe utalják. Odessza, Voliny, Lviv és Csernyivci megyék tapasztalata a kísérlet sikerét igazolja – mutatott rá Barta József. Nem értjük – jelezte a megyei tanács elnökének helyettese –, hogy a négy európai országgal határos Kárpátalja, amelyen keresztül tekintélyes áruforgalom zajlik, miért maradt ki a kísérletből.

A megyei tanács sajtószolgálatának jelentése szerint Volodimir Hrojszman pozitívan reagált a felvetésre és támogatta a kezdeményezést, megjegyezve, hogy „önöket be kell vonni ebbe a kísérletbe”. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a miniszteri kabinet a közeljövőben meghozza az ehhez szükséges döntést.

(zakarpat-rada.gov.ua/szcs)