Megbukott egy európai integrációs törvény a Radában

2016. május 19., 17:53 , 802. szám

Nem szavazta meg a parlament csütörtöki plenáris ülésén a környezeti hatásvizsgálatról szóló törvényt – jelentette a Jevropejszka Pravda.

A törvénytervezetre a 450 fős parlamentben mindössze 224 képviselő szavazott igennel a minimálisan szükséges 226 helyett. A továbbiakban 231 szavazatot kapott az az indítvány, amellyel a honatyák hozzájárultak, hogy a törvényhozás később tárgyalja újra a tervezetet első olvasatban.

A portál emlékeztet, hogy az újratárgyalásra ítélt jogszabály az európai környezetvizsgálati modell bevezetésére tett kísérletet, amely mindenki, a közösségek és a gazdasági szereplők számára is egyforma felelősséget állapít meg a természetvédelem terén és a természetben okozott károk tekintetében egyaránt.

A törvénytervezetet az Európai Unió 2011/92/EU direktívája – az egyes köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról –, valamint a 2003/4/EU direktíva – a környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről – alapján dolgozták ki. Az Ukrajna és az Európai Unió között tavaly aláírt társulási szerződés értelmében Kijevnek 2016 végéig kell alkalmaznia az említett uniós direktívákat.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy csütörtökön a parlament amolyan európai napot tartott, azaz az uniós társulási szerződés végrehajtásából fakadó jogszabályokat tárgyalt.

A Rada egyebek mellett módosította a külföldiek és hontalanok bírósági védelmét szabályozó törvényt, valamint az illegális migráció elleni fellépéssel összefüggő jogszabályokban is változásokat eszközölt.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)