Településeket nevezett át a parlament

2016. május 19., 17:19 , 802. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa csütörtöki ülésén „a dekommunizáció keretében” megváltoztatta több település nevét – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Így a 450 fős parlament 247 igen szavazattal Dnyipropetrovszk városának a Dnyipro nevet adta. A határozat elfogadásának napjától lép hatályba.

A névváltoztatás parlamenti kezdeményezője, Andrij Deniszenko független képviselő emlékeztetett, hogy Hrihorij Petrovszkijt, akinek a tiszteletére Katerinoszláv városát 1926-ban Dnyipropetrovszknak nevezték el, napjainkban a kijevi fellebbviteli bíróság elítélte, mint az ukrán nép elleni genocídium egyik szervezőjét.

Az Opozicijnij Blok ellenezte a kelet-ukrajnai nagyváros nevének megváltoztatását. Olekszandr Vilkul ellenzéki képviselő alternatív indítványt nyújtott be a törvényhozásban, javasolva a település jelenlegi nevének megőrzését, csupán az etimológiáját változtatva meg. Ezek szerint Dnyipropetrovszk neve ezen túl a Dnyipro folyónak és Szent Péternek állíthatott volna emléket.

A honatyák a továbbiakban egy sor további település nevét is megváltoztatták. Így a Dnyipropetrovszk megyei Dnyiprodzerzsinszk új neve Kamjanszke lett, azaz a város visszakapta 1936 előtti nevét. Az ugyancsak Dnyipropetrovszk megyei Artemove mostantól Zalizne lesz.

A Poltava megyei Komszomolszk városa a Horisnyi Plavnyi nevet kapta.

A Kirovohrad megyei Uljanovka nevét Blahoviscsenszkére változtatták, a Rivne megyei Kuznyecovszk pedig immár Varas.

A Herszon megyei Cjurupinszk az Oleski nevet kapta a parlamenti „keresztségben”.

Emellett a törvényhozás számos megyében több falu és nagyközség nevét is megváltoztatta.

Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke kijelentette: „Jövő csütörtökön folytatjuk, és befejezzük a dekommunizációt”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)