Folytatódik a verbőci óvoda rendbetétele

2016. május 25., 09:08 , 802. szám

Április hónap folyamán nagy volumenű munkálatok kezdődtek a nagyszőlősi járási Verbőcön az egykori óvoda épületén és épületében azért, hogy a helyi gyerekek újra birtokukba vehessék az egykor számukra épített intézményt.

A verbőci óvodát még az 1990-es évek végén zárták be finanszírozási okok miatt. Korábban mondhatni „szezonálisan” működött, mivel előfordult, hogy az épület fűtését nem volt miből fizetni. Az önkormányzati óvoda hiányát átmenetileg a feketepataki református óvoda igyekszik pótolni, amely csak 50 gyermeket tud fogadni a régi imaház épületében.

A KMKSZ-frakció nevében Székely Gusztáv mint a KMKSZ Verbőcön megválasztott képviselője nyújtott be beadványt a Nagyszőlősi Járási Tanácshoz azzal a kéréssel, hogy támogassa az önkormányzati óvoda épületének rendbetételét, ami nélkülözhetetlen az újonnani „üzembe helyezéshez”. A járási tanácstól azonban pénzhiányra hivatkozva elutasító választ kapott, így Kész Barnabás, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője közbenjárásával, a KMKSZ-frakció valamennyi tagjának támogatásával a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz is eljuttatta beadványát. Ennek eredményeként az elmúlt évből megmaradt költségvetési összegből a megyei tanács 300 ezer hrivnyát különített el az épület rendbetételére, ehhez pedig később hozzájárult a Nagyszőlősi Járási Tanács is 350 ezer hrivnyával. Ebből az összegből Zelik János verbőci polgármester tájékoztatása szerint az épület szigetelése, festése készül majd el, illetve újra kell építeni a lebontott kazánházat is.

A kétszintes épület három csoport fogadására alkalmas. Mindegyik részhez külön csoportszoba, vizesblokk, öltöző és hálórészleg is tartozik, így elrendezését tekintve teljes mértékben alkalmas arra, hogy az óvodai csoportok a jövőben zavartalanul, a gyerekek és a nevelők igényeihez és kényelméhez igazodva működhessenek. Némi átalakítással később akár 4 csoportot is tudna fogadni az óvoda, ami, tekintve, hogy száznál is több 2–6 éves gyermeket tartanak számon Verbőcön, alkalmasint szükségessé is válhat.

Kész Barnabás arról tájékoztatott, hogy a megyei tanács jövő évi munkájában is kiemelt szerepet kap majd a verbőci óvoda rendbetétele.

Espán M.