Kudarcból siker, sikerből erő

2016. május 25., 09:20 , 802. szám

A lelki elsősegély telefonszolgálatok világnapja alkalmából szervezte meg első alkalommal Kárpát-medencei Telefonos Napját május 20–21-én Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) és a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat.

A program első, nyílt napján előadások hangzottak el a telefonos lelki elsősegély mibenlétéről, céljáról, a Kárpát-medencei telefonszolgálatokról. A rendezvényt nagy érdeklődés övezte: több mint nyolcvanan voltak kíváncsiak a programra. Dr. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Tanszékének vezetője a hálózat fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: az egész Kárpát-medencében kell gondolkodni a telefonos elsősegélyvonalak kapcsán, hiszen azok minden területen ugyanazt a célt szolgálják. Mindannyian a lelki egészség megőrzéséért dolgoznak, összekapcsolódva pedig sokkal nagyobb erőt, potenciált képviselnek.

Buza Domonkos, a LESZ egyik alapítója, korábbi vezetője a lelki egészség megőrzésének történeti szálát vázolta fel. Mint mondta: az emberek minden korban igyekeztek lépéseket tenni az adott problémák megoldása érdekében, ami a társadalom öngyógyító törekvéseit mutatja.

Székely András, a LESZ vezetője A telefonszolgálatok helye, szerepe az ellátórendszerben c. előadásában arról értekezett, hogy a napi 24 órában működő telefonszolgálattal való kapcsolatfelvétel jelenti a segítségnyújtás első lépését az arra rászorulók számára. Hiszen a betelefonáló a vonalon keresztül segítséget, támogatást kap, továbbá megtudja, milyen szakemberhez fordulhat problémájával. A szolgálat arra ösztönöz, hogy szükség esetén bátran segítséget kell kérni, s hogy nemcsak szakember, de a szülő vagy egy barát is segíthet, ha bizalommal fordulunk felé. Az ellátórendszer célja továbbá a társadalom érzékenyítése is a téma felé, továbbá az utánpótlás biztosítása, mely nem „csak” abból áll, hogy egy fiatal bekapcsolódik a szolgálatba, hanem abból is, hogy más körökbe is továbbvigye, amit arról tudni kell.

Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember a 10 éves erdélyi telefonszolgálat megalakulását és működését ismertette. Mint mondta: Hargita megye a statisztikák szerint az élen állt az öngyilkossági kísérletek számát tekintve. Szakemberek összefogásával alakították meg a szolgálatot Székelyudvarhelyen, akkor, amikor a 2005-ös árvíz miatt számtalan ember jutott krízisbe, anyagi és lelki szempontból egyaránt. Folyamatosan arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy „nem ciki segítséget kérni”, az érzelmi kultúra karbantartása megelőzheti, hogy valaki valamilyen végzetes dologba meneküljön.

Török Orsolya, a Kezünkben a Jövő Alapítvány Mentálhigiénés Műhelyének képviselője elmondta, hogyan alakul Kárpátalján a telefonszolgálat helyzete. Ismertette az eddigi eredményeket és felhívta a figyelmet arra, hogy újabb képzést indítanak a telefonos szolgálat iránt érdeklődők számára. Erre már most lehet jelentkezni a 0993805199-es számon, illetve az sos.karpatalja@gmail.com címen.

Másnap, május 21-én a kárpátaljai telefonos szolgálat ügyelői és az ügyelői szolgálatra készülők számára tartottak tréninget, melynek keretében az eddigi, saját tapasztalatok fényében kitűnt, hogyan lehet a kudarcból sikert kovácsolni, amely megerősítést nyújt a további szolgálathoz.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap közreműködésével jött létre.

Espán M.