A többség nem ért egyet Lucenko kinevezésével

2016. május 27., 09:03 , 803. szám

Ukrajna lakosságának több mint fele „negatívan viszonyul” Jurij Lucenko legfőbb ügyésszé történt kinevezéséhez – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felméréséből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

Arra a kérdésre, „Általában miként – pozitívan vagy negatívan – viszonyul ön Jurij Lucenko legfőbb ügyésszé történt kinevezéséhez?” a megkérdezettek 20,3 százaléka válaszolta, hogy „pozitívan”, 59,5 százaléka közölte, hogy „negatívan”, további 20,2 százalék nem foglalt állást.

Anton Hruseckij, a KMISZ kvantitatív kutatási részlegének vezetője a felmérés eredményeit kommentálva megjegyezte, hogy „összességében a lakosság túlnyomó többsége Ukrajna valamennyi régiójában negatívan fogadta ezt a kinevezést”. Szavai szerint a támogatottság változhat, de „az első szakaszban egy ilyen kinevezés nem ad okot az optimizmusra a lakosság körében”.

„Mivel ez nem volt a vizsgálat tárgya, nehéz megmondani, hogy Lucenko személyiségében vagy kinevezésének módjában keresendő a jelenség oka, de a lakosság egyelőre összességében meglehetősen pesszimista” – tette hozzá a szakértő.

A felmérést május 13–18. között végezték. A minta statisztikai hibahatára nem haladja meg a 3,3 százalékot az 50 százalékhoz közeli mutatók, a 2,8 százalékot a 25 százalékhoz közeli mutatók, a 2 százalékot a 10 százalékhoz közeli mutatók, az 1,4 százalékot az 5 százalékhoz közeli mutatók esetében.

(unian.ua/Kárpátalja)