Szükség van rájuk! – Folytatódik a Petőfi Sándor-program

2016. május 31., 15:08 , 803. szám

Sikeres évet zárt a Petőfi Sándor-program. A fogadószervezetek és a szórványban élő magyar közösségek egybehangzó visszajelzései alapján szükség van az ösztöndíjasok hiánypótló munkájára. Ezt és az első év tapasztalatait figyelembe véve idén is 50 ösztöndíjast küld külhonba a Nemzetpolitikai Államtitkárság, bővül a fogadószervezetek és a helyszínek köre.

A fiataloknak számos teendőjük volt a kint töltött kilenc hónap alatt. Részt vettek a nemzeti ünnepekhez, a naptári évhez kapcsolódó események megszervezésében. Tudásukkal, ötleteikkel igyekeztek új lendületet vinni a fogadószervezetek és a határainkon túl élő magyarok életébe.

Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Horvátországban beindult, sok helyen újraindult a magyar nyelv oktatása. Beregrákoson és Munkácson néptánccsoport, Aknaszlatinán cserkészcsapat alakult. A Kárpát-medence számos magyar közösségében működik ősz óta rendszeres táncház, színjátszó kör, természetjáró szakkör az ösztöndíjasok munkájának köszönhetően.

A magyar oktatási intézmények, egyházak mindennapjait segítették az ösztöndíjasok Léván, Medgyesen, Déván, vagy éppen Zsobokon, kezdeményezésükre szerveztek kórustalálkozót a Felvidéken és Délvidéken egyaránt. Fogarason pedig első alkalommal szerveztek magyar napokat.

A szervezési, oktatási feladatokon túl az ösztöndíjasok segítettek a szervezetek adminisztratív feladataiban, honlapjaik kezelésében és pályázatok írásában egyaránt.

A programnak köszönhetően 2015 novemberében Kárpát-medence-szerte megünnepelték a magyar szórvány napját, 2016 májusában pedig a Magyar Táncház Napját az egész Kárpát-medencében.

Tavaly augusztus óta több mint 600 hír, tudósítás, 240 fotó- és képgaléria segítségével az érdeklődők folyamatosan nyomon követhették az ösztöndíjasok munkáját a www.petofiprogram.hu-n, és képet kaphattak a szórványban élő magyarság mindennapjairól és ünnepeiről. A program Facebook-oldalának több mint 3200 fős, folyamatosan bővülő kedvelői tábora jól jelzi az ügy fontosságát.

2016 szeptemberétől folytatódik a Petőfi Sándor-program. A pályázat már lezajlott, a 294 jelentkezőből kiválasztott 50 ösztöndíjas között 18 külhoni származású, egy ösztöndíjas pedig a diaszpórában született. Az idei évben a korábbiak mellett új helyszínek is bekerültek a programba, így Gyimesbükkre, Türbe, Máramarosszigetre, Pozsonyba és Ungvárra is küld fiatalokat az Államtitkárság.

(petofiprogram.hu/VV)