Az örökös fizet az örökhagyó után

2016. június 1., 08:33 , 803. szám

„Minap levél érkezett egy adósságkezelő cégtől megboldogult apámnak címezve. A levél felszólítja, hogy fizesse ki a jelzett határidőig a telefontársasággal szemben fennálló tartozását, a pénzt utalja át az általuk megadott számlaszámra, ellenkező esetben az adósság a sokszorosára nő. Csakhogy apám több mint egy éve halott. Rám hagyta a lakását, de én sem a telefont, sem az internetet nem használtam azóta. Meg kell fizetnem a tartozást az adósságkezelő cégnek?”

Ukrajna polgári törvénykönyvének (Ptk.) 1218. cikkelye értelmében nem csupán az örökhagyó jogai, hanem kötelezettségei is részét képezik a hagyatéknak. Így a javakkal együtt ön az adósságot is megörökölte, s köteles maradéktalanul kielégíteni apja hitelezőinek követelését. A Ptk. 1282. cikkelye értelmében ugyanakkor ez a helytállási kötelezettsége csak a megörökölt javak értékhatáráig áll fenn, tehát nem kényszeríthetik arra, hogy saját tulajdonából egyenlítse ki apja tartozásait, ha azok meghaladják a hagyatéka értékét.

Mivel édesapja a telefontársasággal kötött szerződést, s nem az adósságkezelővel, ráadásul a felszólító levél is az apja nevére érkezett, jelen helyzet szerint önnek jogában áll válasz nélkül hagyni a levelet.

Azt viszont nem tanácsolnám, hogy az adósság kérdését rendezetlenül hagyja. Keresse fel a telefontársaságot, s tájékozódjon az adósságot, illetve rendezésének lehetőségeit illetően. Ellenkező esetben megtörténhet, hogy a társaság a bírósághoz fordul, amely akár a tartozás kényszerbehajtását is elrendelheti.

hk