Megalakult a MIOP

2016. június 1., 10:03 , 803. szám

Május 20-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán közel 70, művészeti iskolában dolgozó pedagógus gyűlt össze Kárpátalja minden járásából.

Az összejövetelnek komoly célja volt. Kárpátalján számtalan olyan érdekvédelmi szervezet jött létre az elmúlt években, amely a kárpátaljai magyarságnak, a fiatal magyar tehetségeknek, a középiskolákban és egyetemen oktató pedagógusoknak az érdekeit képviseli. Azonban eddig még nem volt olyan szervezet, amely kimondottan a kárpátaljai művészeti iskolákban dolgozó magyar pedagógusok érdekeit képviselné – tájékoztatta lapunkat Fring Erzsébet ének-zene tanár, a KMPSZ elnökségi tagja. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség kezdeményezésére sikerült pótolni az évtizedek óta fennálló hiányosságot, s megalakult a szövetség égisze alatt a Művészeti Iskolákban Oktató Pedagógusok (MIOP) szekciója.

Az alakulóülésen a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség képviseletében jelen volt Berki Károly irodavezető is.

Az ülésen a megjelentek meghatározták a szekció céljait, feladatait, megfogalmazták terveit, valamint megválasztották a szervezet vezetőségét, illetve meghatározták a MIOP konferenciájának időpontját.

A résztvevők döntése alapján a következő személyek lettek a MIOP-szekció vezetőségének tagjai: Juhász József (Kereknyei Művészeti Iskola); Csík Károly (Técsői Művészeti Iskola); Lőrinc Katalin (Beregszászi Művészeti Iskola); Valentyir Vivien (Nagypaládi Művészeti Iskola); Ember Orsolya (Bátyúi Művészeti Iskola); Kovács Sándor (Mezővári Művészeti Iskola); Fring Erzsébet ének-zene tanár, a KMPSZ elnökségi tagja. Az újonnan alakult MIOP-szekció vezetőjének a megjelent pedagógusok egyhangúlag Ember Orsolyát, a Bátyúi Művészeti Iskola zongoratanárát választották.

A MIOP-szekció célja a pedagógusok szakmai tevékenységének segítése, ösztönzése. Célja továbbá a művészeti iskolákban oktató pedagógusok számára szakmai továbbképzéseken való részvételi lehetőségek biztosítása. A nemrégiben megalakult szekció feladatai közé tartozik a magyar zenekultúra ápolása, a kulturális tradíciók őrzése, az ismeretterjesztés, szakmai továbbképzés gyakorlati és elméleti szinten, a kapcsolatok bővítése anyaországi szakemberekkel, együttműködés a közismereti és művészeti iskolák között, az ének-zene tanítás és a zeneiskolai oktatás-nevelés kapcsolódási pontjai, a tehetséggondozás. A szervezet tevékenységi köre a kárpátaljai művészeti és zeneiskolákra terjed ki.

Ember Orsolya, a MIOP-szekció frissen megválasztott vezetője azon kérdésünkre, miben látja a szekció elsődleges feladatait, így nyilatkozott: „A létrejött szekció fontosnak tartja a kárpátaljai magyar zenepedagógusok összekovácsolását, illetve az oktatás során felmerülő problémák megoldását, mint például a megfelelő szakirodalomhoz való hozzájutás segítése, a tehetségkutató versenyekre, szemlékre utaztatás anyagi hátterének biztosítása. Ezenkívül a tevékenységi kör szerves részét képezi az intézmények igényeinek felmérése és az ezeknek az igényeknek megfelelő pályázati lehetőségek felkutatása, illetve a pályázás folyamatának segítése.”

Azt is elárulta, hogy idén immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a beregszászi főiskolán a zenepedagógusok szakmai továbbképzése. A képzés vezetője Horváth István, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (Vác) zenetanára. Az idei program előreláthatóan a klasszikus kort öleli majd fel, beleértve a kuruc kor zenéjét is. A képzés résztvevői betekintést nyerhetnek a karvezetés és a hangképzés rejtelmeibe, valamint Buda Ádám énekmondó által lehetőség nyílik megismerkedni régi hangszerekkel. A képzés egy hangversennyel zárul majd.

VE