A munkavállalónak kell bizonyítania, hogy dolgozott

2016. június 1., 08:31 , 803. szám

„Ledolgoztam egy teljes hónapot egy étteremben. Amikor letelt a hónap, figyelmeztettem őket, hogy két hét múlva felmondok. Erre az igazgató közölte, legalább a hónap végéig dolgoznom kell, hogy fizetést kapjak. Egy nappal később a tulajdonos megüzente az igazgatón keresztül, hogy nem akar többet látni az éttermében, fizetésre pedig ne számítsak. Ekkor derült ki, hogy hivatalosan fel sem vettek dolgozni, bár azt ígérték, hogy megteszik. Kérem, adjon tanácsot: mit tegyek?”

– Ebben az esetben nem lesz egyszerű bizonyítani, hogy ön az étteremben dolgozott, hiszen az elsőszámú bizonyítéknak erre vonatkozóan a munkaszerződésének vagy a munkakönyvében szereplő bejegyzésnek kellene lennie, valamint annak a rendelkezésnek, amelyet a tulajdonos, esetleg az általa megbízott személy adott ki a cégen belül az alkalmazásáról.

Az egyetlen kapaszkodót az jelentheti, hogy a Mun­ka­törvénykönyv 24. cikkelye 7. pontjának 3. bekezdése értelmében a munkaszerződés akkor is megkötöttnek minősül, ha a munkaadó nem adott ki erről cégen belüli utasítást vagy rendeletet, de a munkavállaló számára engedélyezték a munkavégzés megkezdését.

Amennyiben nem tudnak békésen közös nevezőre jutni munkaadójával a bérét illetően, írjon kérvényt az ügyészségnek, illetve az Állami Munkaügyi Felügyeletnek. A kérvényben hivatkozzon a Büntetőtörvénykönyv (Кримінальний кодекс України) 172. cikkelyére (A munkajog durva megsértése). Beadványával nagyobb esélye lesz a sikerre, amennyiben azt többedmagával írja alá, azaz többen megerősítik, hogy a munkaadó megsértette a törvényt. A hatóságoknak természetesen akkor is reagálniuk kell a kérvényre, ha azt csupán egymaga írja alá, ám az eljárás során mindenképpen dokumentumokkal vagy tanúkkal kell igazolnia, hogy önt valóban alkalmazták az étteremben, s ott egy hónapon át dolgozott.

hk