A népzene egy nemzet lelke

2016. június 1., 10:32 , 803. szám

Május 29-én második alkalommal nyitotta meg kapuit a Szól a fülemüle – Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által életre hívott rendezvényre idén közel 40 produkció, azaz 420 ifjú tehetség adta be jelentkezését. Az elődöntőket követően 17 produkció jutott be a döntőbe. A továbbjutók május 27–28-án felkészítő táborban vettek részt a Nagyberegi Református Líceumban, ahol magyarországi szakemberek foglalkoztak velük.

A rendezvényt Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy az alapítvány célja a tehetségek felkarolása és támogatása az élet minden területén. „A népzene egy nemzet lelke”, ezért az alapítvány fontosnak tartotta felkarolni a népzene és néptánc világában is kiemelkedő tehetségeket – fogalmazott az igazgató.

Dr. Orosz Ildikó, a II.RFKMF rektora, a KMPSZ elnöke, házigazda köszöntőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy 20 év után sikerült rátalálni a helyes ösvényre, és inni abból a tiszta forrásból, amely a mi kultúránkat képviseli.

Faragó László beregszászi magyar konzul beszédében a kultúra fontosságát emelte ki. Amint mondta: „A kultúra az, ami megtartotta az emberiséget, ami megtartotta a magyarságot a legnehezebb időkben is.”

Pál Lajos, a zsűri elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a verseny számít, hanem az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, miközben a közösség hagyományait ápolják.

A hagyományápoló zenekarok, néptáncosok versenyére a 7 és 14 év közötti korosztály tagjai jelentkezhettek. Nevezni az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységhez kötődő produkcióival lehetett. A tehetségkutatóra négy kategóriában várták a nevezéseket: szólótánc/táncospár kategória, néptáncegyüttes, hangszeres együttes és szólóhangszer kategória.

A Szól a fülemüle döntőjét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában tartották. A zsűrit idén is olyan neves szakemberek alkották, mint Pál Lajos, a zsűri elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Artisjus- és Európa-díjas népzenész; Pál Katalin karnagy, zenetanár, a 20 éve működő péterfalvai Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor vezetője, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett pedagógus; Vámosi István, a Debreceni Népi Együttes felnőtt és gyermekcsoportjának tánckoreográfusa; Csontos Anna, a Debreceni Népi Együttes gyermekcsoportjának tánckoreográfusa; Péter Tamás, Szalonna és bandájának tercprímása.

A gálán az idei produkciók sorát egy meglepetéselőadás nyitotta, melyet a verseny zsűrijének tagjai és a felkészítő tábor oktatói adtak elő. A magas színvonalú produkcióban a fellépők nagydobronyi táncokkal varázsolták el a jelenlévőket. Ezt követően a Szól a fülemüle tehetségkutató 2015. évi nyertesei álltak színpadra, akik szintén közös produkcióval lepték meg a nézőket: szatmári lassú csárdást, verbunkost és frisst mutattak be.

A köszöntéseket és meglepetéseket követően Váradi Enikő, a verseny szakmai vezetőjének vezénylésével az idei döntő 17 előadója mutatta be tudását a zsűri előtt. A versenyprodukciók végén idén sem maradt el a közös finálé, melyen sárközi ugrós táncokkal és muzsikával lepték meg az ifjak a mélyen tisztelt nagyérdeműt. Kárpátalja ifjú generációja az idei versenyen is bizonyságot tett arról, hogy az elődök kultúráját igyekszik megtartani, a lehető legmagasabb színvonalon ápolni és továbbadni.

A Szól a fülemüle tehetségkutató verseny kétnapos felkészítő táborára és döntőjére egy 7 tagú zenekar állt össze magyarországi és kárpátaljai elismert zenészekből Vámosi Csaba vezetésével, akik a műsorszámok zenei kíséretét biztosították.

A zsűri döntése értelmében idén 3 kategóriában hirdettek győztest:

– hangszeres szólista kategória: Nagy Rebeka, (furulya);

– szólótánc/egyéni (fiú), táncospárok (fiú-lány): Ádám Dávid és Dzjapko Rebeka;

– néptáncegyüttesek kategória: ungvári Csüllő néptáncegyüttes.

A negyedik kategóriában (hangszeres együttes), csak különdíjakat adtak ki.

A Szól a fülemüle tehetségkutató győztesei számára számtalan felajánlás érkezett, melyek értelmében hazai és külföldi táborokban, fellépéseken vehetnek részt.

A tehetségkutató az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával jöhetett létre.

ev