Felszállott a turul a viski Várhegy csúcsára

2016. június 8., 09:12 , 804. szám

A Visk Jótékonysági Alapítvány második alkalommal szervezte meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából történelmi kerékpár- és gyalogtúráját. Az alapítvány kiemelten nagy hangsúlyt helyez a magyar kultúra ápolására és továbbadására, ezért rendezvényei között fontos szerepet tölt be a nemzeti ünnepeinkre való figyelemfelhívás s az identitástudat erősítése. A szervezet azonban igyekszik elősegíteni a kultúrák közötti békés együttélést is, ezért törekszik rendezvényeivel a községben élő mindkét nemzet tagjait megmozgatni.

A túrára közel 80-an gyűltek össze. Az idei rendezvényt egy, a községet érintő neves történelmi eseményhez kapcsolták, ennek fényében a túrázni vágyók Kölcsey Ferenc nyomába eredve kereshették fel az egykori Várhegyi Fürdő helyét, valamint hódíthatták meg a hegycsúcsot. Amint az ismeretes, a felvilágosodás korának kiemelkedő államférfija és írója, Kölcsey Ferenc sokszor eljárt a viski várhegyi gyógyfürdőbe, nem véletlen hát, hogy gyakran elidőzött Huszt váránál, melynek romjai ihlették híressé vált epigrammáját.

A kirándulást történelmi visszatekintés előzte meg a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában, melyen Varga Sándor FIFA-menedzser, a Visk Jótékonysági Alapítvány alapítója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Czébely Lajos, a viski középiskola tanára tartott előadást a Kölcsey korában virágzó fürdői életről. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke előadásában a Rákóczi-túra által érintett történelmi helyekről tartott beszámolót. A viski ifjú generáció tagjainak tolmácsolásában pedig Kölcsey Ferenc és Czébely Lajos versei hangzottak el. A Visk Jótékonysági Alapítvány által felgyűjtött régi képekből a résztvevők kiállítást tekinthettek meg a koronaváros egykor virágzó életéről és a híres várhegyi fürdői életről, amelynek keretében magas színvonalú kulturális események is zajlottak.

A történelmi emlékezést követően a lelkes csapat Kölcsey nyomába eredve nekivágott meghódítani a Várhegy csúcsát. Útközben a Turul-emlékműnél is lerótta tiszteletét a csapat, majd lassan elindult a Várhegyre, tartalmat adva a rendezvény elnevezésének, miszerint „Felszállott a turul a viski Várhegy csúcsára”. A történelmi helyeket érintve egy-egy Kölcsey-mű hangzott el, emléket állítva a költőnek, majd a lelkes csapat a csúcson elénekelte legismertebb költeményét, nemzeti imánkat, a Himnuszt. A túrázók egy részét lovas kocsik szállították a helyszínre, de voltak, akik biciklivel vágtak neki a több kilométeres távnak. A hegycsúcs meghódítását követően táncházzal zárult az est. A program másnapján lovaglásra, íjászkodásra és fürdőzésre volt lehetőség.

Az idei alkalomra a Kárpátaljai Rákóczi Szövetség csapatainak képviselete, Takár Károly Katyó kárpátaljai ultrasportoló, valamint a Viski 8. Sz. Kölcsey Ferenc Cserkészcsapat is csatlakozott a túrázókhoz. A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

VE