Őrizd a lángot!

Dr. Ortutay Elemérre emlékeztek Beregszászban

2016. június 8., 09:53 , 804. szám

Június 2-án Bereg­szász­ban dr. Ortutay Ele­mér ál­do­zó­pap, teológiatanár születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg az Or­tutay Elemér Gö­rög­ka­to­likus Szakkollégium és a Rá­kóczi-főiskola Gö­rög­ka­to­li­kus Főiskolai Lelkészsége (Gö­rög­Kör).

A megemlékezés, melyen Ortutay Elemér gyermekei, unokái is részt vettek, szentliturgiával vette kezdetét a beregszászi görögkatolikus templomban Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének esperese és a kerület áldozópapjai vezetésével, részvételével. Prédikációjában Demkó Ferenc lángőrzőként emlékezett Ortutay Elemérre, aki nemcsak őrizte azt a lángot, amelyet az Úristen évszázadokkal ezelőtt az egyházmegyében meggyújtott és papjaira bízott, hanem akkor, amikor elérkezett Kárpátaljára a Sátán birodalma, a szovjethatalom, amikor mindennek vesznie kellett, ami nem e birodalom szolgálatában állt, akkor tovább is adta, titokban, a törvénnyel dacolva készített fel fiatalokat a papi pályára.

A liturgiát koszorúzás követte a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium falán található emléktáblánál. Ortutay Elemér a Beregszászi Magyar Királyi Állami Főgimnázium diákja volt egykoron, s születésének 90. évfordulóján avatott emlékjelet tiszteletére a gimnázium jelenlegi épületének falán az esperesi kerület.

Szabó Konstantin, az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia prefektusa, Ortutay Elemér tanítványa úgy emlékezett meg egykori tanáráról, mint hiteles emberről, aki kiállt elvei mellett, s azokat soha, semmilyen módon, semmilyen helyzetben nem volt hajlandó áruba bocsátani. 1949. február 17-én Ortutay Elemért feleségével és 4 gyermekével együtt, télvíz idején kilakoltatták. Akkor is felhívta rá a figyelmét egy „elsők között aláírt” pap, hogy doktorként katedrát is kaphatna, ha áttér a pravoszláv hitre, ő azonban hű maradt vallásához.

Dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora köszöntőjében kiemelte: Ortutay Elemér a hitben való kitartás és hűség mércéje. Amellett maradt, amire papként felesküdött, mert tudta, hogy csak ez adhat erőt másoknak átvészelni a nehéz időket. Hogy a görögkatolikus egyház ma virágzik, annak is köszönhető, hogy ő vállalta a mártírságot.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere emlékeztetett: amikor a teológiai doktort 33 évesen a szovjethatalom 25 évnyi kényszerrabságra ítélte, akkor sem hagyta el őt a hite. Kitartása, lelki ereje sok mai ember számára lehetne példa. Hányattatott sorsa ellenére szülőföldje és anyanyelve iránti tisztelete megmaradt. Azon kevés kárpátaljai magyar közé tartozik, aki megkapta a Magyar Köztársaság Elnöki Aranyérem kitüntetést. A polgármester kifejezte afeletti örömét, hogy a GörögKör Ortutay Elemér emléktárgyaiból, a hozzá kötődő visszaemlékezésekből, fényképekből gyűjtemény létrehozását tervezi, és támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Marosi István parochus, a GörögKör és az Ortutay-kollégium vezetője az intézmények tevékenysége kapcsán közölte: olyan szellemiséget próbálnak átadni a diákoknak, amely a görögkatolikus egyház és Kárpátalja történelmi kapcsolatából fakad, illetve olyan személyeket állítani példaként, akik korunk számára példamutatók.

A megemlékezésen Molnár Szabina, az Ortutay-szakkollégium növendéke jóvoltából betekintés nyílt a lágertjárt pap életébe, az ungvári szeminárium papnövendékeinek kórusa pedig énekkel járult hozzá az emlékezéshez.

A koszorúzást agapé követte, melynek kezdetén Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul és Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke mondott pohárköszöntőt. Szalipszki Endre a jelenlévőkhöz szólva kiemelte: feltehetjük magunknak a kérdést, abban a helyzetben, amelybe egykoron Ortutay Elemér került, mi mire lettünk volna képesek? Sin József pedig hangsúlyozta. Ortutay Elemér megmutatta, hogyan kell élni, hogy ne legyen okunk félni az Úr ítéletétől.

Espán Rita