Az NBU duplájára emelte a lakossági valutavásárlás limitjét

2016. június 9., 19:49 , 805. szám

Ukrajna Nemzeti Bankja (NBU) enyhített az érvényben lévő lakossági valutavásárlási korlátozáson, engedélyezve, hogy napi hatezer helyett 12 ezer hrivnyának megfelelő külföldi valutát vásárolhassanak a polgárok készpénzben – olvasható a jegybank weboldalán megjelent közleményben, amelyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ismertet.

A tájékoztatás értelmében az enyhítés a banki nemesfémek értékesítésére is vonatkozik, illetve a nemesfémek értékesítésének korlátozása a jövőben nem terjed ki a nemesfémekből készült érmékre (beleértve az ukrán befektetési célú érméket is).

A DT emlékeztet, hogy a június 8-i árfolyam szerint 12 ezer hrivnya 480 dollárnak felel meg.

Idén márciusban az NBU már enyhített egy sor valutaforgalmi korlátozáson, többek között 20 ezerről 50 ezer hrivnyának megfelelő összegre emelte a banki betétekről levehető valutakészpénz felső határát. A betétekről hrivnyában lehívható összeg ugyanakkor 300 ezerről 500 ezer hrivnyára nőtt.

Korábban közölték, hogy Ukrajna valutatartalékai májusban 2,2 százalékkal, avagy 295 millió dollárral 13,536 milliárd dollárra nőttek, főként a jegybank valutavásárlásai révén.

(zn.ua/Kárpátalja)