Összetűzésekbe torkollottak a lembergi tiltakozó akciók

2016. június 9., 19:30 , 805. szám

Lembergben (Lviv) ma rendőrök és nemzeti gárdisták vették körül a városháza épületét, amely előtt reggeltől néhány száz városlakó és „társadalmi aktivista” gyülekezett, akik később megostromolták az épületet, miközben odabent ülésezett a városi tanács – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az egyik tiltakozás résztvevői azért gyűltek egybe a városháza előtti téren, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a település vezetőinek munkájával a hribovickei városi szeméttárolónál néhány napja bekövetkezett, három emberéletet követelő omlás miatt. Egy párhuzamos akció keretében katonák hozzátartozói az ellen tiltakoztak, hogy családtagjaikat nem engedik hazatérni a szolgálati idő leteltével. Megjelentek helyi vállalkozók is a téren, akik a kereskedés feltételeinek javítását szerették volna elérni. A Zaxid.net helyi hírportál úgy tudja, a tüntetők között feltűntek a Szokil, az UNA-UNSZO és más jobboldali szervezetek tagjai. Többen a tüntetők közül Andrij Szadovij polgármester lemondását követelték.

A városháza bejárata előtt sisakos-pajzsos rendőrök és nemzeti gárdisták sorfala tartóztatta fel a tüntetőket, az épületbe csak az ott dolgozókat, illetve a városi tanács képviselőit engedték be. Egy idő után terepszínű katonai öltözéket viselő férfiak megkísérelték áttörni a hatósági sorfalat. A rohamozóknak sokadszori próbálkozásra sikerült bejutniuk az épületbe. Néhány tüntető a tanácsterembe is behatolt, ahol éppen ülésezett a városi tanács. Miután némi dulakodás után elfoglalták a szószéket, Anatolij Zabarilo, a tanács titkára berekesztette az ülést.

A rendvédelmi erőknek végül sikerült normalizálniuk a helyzetet és kiszorítani a demonstrálókat az épületből. A bejárat körüli dulakodásban valaki könnygázt is bevetett. Az Ukrajinszka Pravda azt írja, a nemzeti gárda részéről tagadták, hogy ők alkalmaztak volna gázt, szerintük az UNA-UNSZO tagjai lehettek azok. Hozzátették: az összetűzések során néhány katonájuk könnyebben megsérült.

Sajtójelentések szerint dél körül a tüntetők szétszéledtek.

(unian.ua/zaxid.net/pravda.com.ua/Kárpátalja)