Az ukránok 34 %-a nem tudja, mennyi adót fizet

2016. június 14., 08:19

Az ukránok közel felének meggyőződése, hogy 30 %-nál kevesebb adót fizet, miközben az ukrán átlagpolgár bérének teljes adóterhelése 41,5 % – derül ki Az adózási helyzet megítélése az ukránok által című kutatásból, amelyet a Gazdasági Szabadság Ukrajnai Szövetsége (UTESZ) végzett az IFAK kutatási ügynökséggel közösen, s amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

„Az ukránok 48 %-a bizonyos benne, hogy 30 százaléknál kevesebb adót fizet, miközben az ukrán átlagpolgár bérének teljes adóterhelése 41,5 %, vagyis az államnak adja megkeresett pénzének közel a felét” – írják a kutatók.

A megkérdezettek 34 százaléka egyáltalán nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyi adót fizet.

„Ukrajnában nem tudják, mekkora az adóteher. Az ukránok tudatában az adók egy töredékét teszik ki annak, mint amekkorák a valóságban. Ukrajnában úgy tartják, hogy az adóteher 10 % körüli, ami az egynegyede a ténylegesnek” – mondja Marjan Zablockij, az UTESZ elnöke.

„Sajnos a populizmus azért létezhet nálunk, mert az ukránok nem látják, nem érzékelik, hogy ők adófizetők” – jelezte Zablockij.

Az UTESZ és a IFAK adatai szerint csupán a megkérdezettek 8 %-a véli úgy, hogy a 20 %-nál magasabb adó igazságos, miközben az ukránok 16 %-a szerint az volna az igazságos, ha egyáltalán nem kellene adót fizetni a bérek után. A legnépszerűbb válasz a 6–10 százalékos adó volt.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)