Nőtestvérek, anyák a közösség szolgálatában

2016. június 15., 10:23 , 805. szám

A közösség támogatását és segítését megcélzó nőszövetség alakult a Makkosjánosi Református Gyülekezet kötelékében. A szövetség tagjainak ünnepélyes beiktatására június 12-én a református templomban, istentisztelettel egybekötve került sor.

Az istentisztelet kezdetén Pocsai Vince lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, örömét fejezve ki a nőszövetség megalakulása miatt, külön kiemelve, hogy abban több édesanya foglal helyet lányával együtt.

Bogya Kis Mária, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület Nőszövetségeinek elnöke, a szatmárnémeti Szamosnegyedi Gyülekezet lelkipásztora Máté evangéliumának 12. fejezetéből idézte Krisztus szavait: „Mert aki cselekszi az én mennyei atyám akaratát, az nékem fitestvérem, nőtestvérem és anyám.” Prédikációjában kiemelte: aki az Atya közelségében, szeretetében már ifjúként megtalálja a helyét, az soha nem fog elveszni a szülők és az Atya számára, mert Ő a halálon túl is velük, velünk marad. Az Ige alapján érdemes megvizsgálnunk, fedi-e egymást a vér szerinti és a lelki rokonság életünkben. Hogy ott vannak-e a Jézussal való kapcsolatban azok, akik számunkra rokonként adattak. Beletartoznak ebbe az Istennel való kapcsolatba gyermekeink, házastársunk, vér szerinti testvéreink, rokonaink? A legmagasabb rangú családi kapcsolat az Isten családjába való tartozás.

Az istentisztelet keretében előadást tartott ifj. Pocsainé Tövissi Tímea, a Csongori Református Gyülekezet és a csongori szenvedélybetegeket mentő misszió lelkipásztora. „Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol” – idézte a 84. zsoltárt az előadó. Rávilágított: sokszor úgy vizsgáljuk saját életünket, hogy közben másokét tekintjük mérvadónak házasság, munka, s minden egyéb tekintetében. Akkor lehet boldog valaki keresztény emberként, ha az Úrból merít, s ha elhiszi, hogy jelenlegi helyzete az Úr vele kapcsolatos tervének része. Mária sem úgy tervezte életét, hogy hajadonként lesz várandós, mégis elfogadta Isten tervét. Kulcsfontosságú a keresztény ember életében, hogy a mélységek ellenére is engedelmeskedjen annak, amit Isten vár tőle. Hiszen az ő célja, hogy az örökkévalóság felé tartsunk.

Az előadást követően Bogya Kis Mária és Tövissi Tímea kért áldást a Makkosjánosi Református Nőszövetség tagjaira.

Dianics Diána, a szövetség vezetője lapunknak elmondta: a nőszövetség kulturális és missziós feladatokat is el kíván látni a jövőben, vallási felekezettől függelenül, az ökumené jegyében. Jelenleg 25 tagjuk van, ám a létszám folyamatosan bővül. Szeretnének segíteni a közösség tagjává válni azoknak, akik esetleg eltávolodtak tőle, s azoknak is, akik egészségügyi okból vagy idős koruk miatt nem tudnak a gyülekezetbe járni. A segítség pedig lelkiekben és kézzelfoghatóan is megmutatkozik. A gyülekezet nyári gyerektáborának működtetéséből is kiveszik majd részüket a nőszövetség tagjai.

A szövetség tagjainak beiktatása mellett június 12-én testvér nőszövetségi kapcsolatukat is hivatalossá tették a jánosiak két másik szövetséggel. A Kunhegyesi Nőszövetség nevében Baranyáné Illés Tóth Katalin elnök asszony, a Szamosnegyedi Árva Bethlen Kata Nőszövetség nevében pedig Bogya Kis Mária látta el aláírásával a testvérkapcsolatot bizonyító okmányt.

Espán M.