Fiatalos lendülettel a győzelemért

2016. június 22., 09:41 , 806. szám

Június 19-én Tisza­cso­mán gyűltek össze vidékünk futballkedvelői, hogy idén is megküzdjenek az Árpád-kupáért.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megyei és Beregszászi Középszintű Szervezete a szövetség Tiszacsomai Alapszervezetével karöltve tizenkettedik alkalommal szervezte meg az Árpád-kupát, mely évről évre mindig a honfoglalási emlékünnepséghez kötődik. A tornán minden évben a megye öregfiú- és ificsapatai vesznek részt.

Az ifik versenyére idén öt településről, Macsoláról, Be­reg­új­faluból, Tiszacsomáról, Gutól és Nagy­muzsalyból érkeztek csapatok. Ők a helyi iskola sportpályáján játszottak. Idén meglepetésre „még-ifibb”, óvodás és kis­is­koláskorú focisták is érkeztek Ge­csé­ből, Tiszacsomáról és Ma­cso­láról. Nekik külön meccseket rendeztek.

Tiszacsoma nagypályáján az egy nappal korábbi, győzelemmel is felérő, 1:1-es döntetlent hozó Magyarország–Izland meccs hangulatában játszottak az idősebbek. A 2x15 perces meccseket követően Beregújfalu csapata játékával a harmadik, Be­ne és Csetfalva közös csapata a második, a házigazda Ti­sza­csoma csapata pedig az első helyet érdemelte ki. A „nagyfiúknak” Rácz János, a KMKSZ Ti­sza­csomai Alapszervezetének elnöke mondott köszönetet a részvételért. Emlékeztetett, hogy a Ti­sza­csomai Honfoglalási Emlékparkban húsz évvel ezelőtt kerültek helyükre az emlékszobrok. Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idei Árpád-kupa az emlékpark létrehozásának 20. évfordulóján kívül a labdarúgó Európa-bajnoksággal is egybeesett. „Olyan színvonalúak is voltak a meccsek!” – szólt közbe egy játékos. Molnár László a kupa és az emlékünnepség kapcsán elmondta továbbá, hogy a KMKSZ ezen rendezvényekkel őseinkre kíván emlékezni, illetve továbbadni honfoglaló őseink emlékét a következő generációknak. Remélhetőleg az öregfiúk meccsére nézőként érkezett fiatalok is kedvet kapnak a játékhoz, s ki tudja, talán még Európa-bajnokságon is játszanak majd egyszer.

A kupa résztvevőit a szervezők az emlékparkban vendégelték meg. Az ifiknek és „miniknek” itt adták át a díjakat. Az ifiknél emléklapot kapott a kupán való részvételért Nagy­muzsaly és Beregújfalu csapata. Harmadik helyen Gut, 2. helyen Ti­sza­csoma csapata végzett, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig Macsola csapata állhatott fel. A legkisebbeknél szintén Macsola csapata volt a legeredményesebb. A legifjabb játékosok a kupán kívül egy vadonatúj focilabdát is hazavihettek. „Remélem, hogy ez a lendület és futballszeretet, ami most megvan bennetek, még sokáig megmarad” – szólt a fiatalokhoz Molnár László.

Espán Margaréta