Holló Katalin grafikái Beregszászban

2016. június 22., 08:59 , 806. szám

Sikeres ungvári debütálását követően Beregszászban is nagy népszerűségnek örvend a kárpátaljai születésű Holló Katalin keramikus, grafikusművész alkotásaiból készült kiállítás. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II.RFKMF) és a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet közös szervezésében június 16-án nyílt meg a ma már Budapesten élő és alkotó művész Moment című tárlata a főiskola épületében.

A megnyitón dr. Orosz Ildikó, a II. RFKMF rektora köszöntőjében felelevenítette Holló Katalin szakmai életpályáját. A rektor asszony kiemelte, hogy a művésznő azon magyarok közé tartozik, aki soha nem égette fel maga mögött a hidat. Megjegyezte, hogy bárhová is vessen az élet minket, vállaljuk mindig büszkén, hogy honnan jöttünk, s legyen az fontos minden kárpátaljai magyar számára, hogy ne feledkezzen meg szülőföldjéről.

A tárlatot dr. Kopriva Attila festőművész, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola docense nyitotta meg. Elmondta, hogy a képeken a művész nem pusztán azt ábrázolja, amit lát, hanem sajátságos gondolatvilága, filozófiája és érzései is tükröződnek alkotásaiban.

A pohárköszöntőt követően Mihail Konstantinov gitárművész és Ivan Varchol fuvolaművész zenéje tette különlegessé a tárlatban való elmélyülést.

A különleges technikával kidolgozott mesterművek kapcsán személyesen az alkotóval beszélgettünk műveiről, azok elkészítési módjáról.

– Milyen technikával dolgozik?

– A grafikáim tollrajzok. De van néhány akvarell festmény-rajz, amelyet ecsettel készítettem. Minden munkámnál a grafika kihangsúlyozására törekedtem. Függetlenül attól, milyen technikával készült.

– A tárlaton látható alkotások milyen időintervallumot ölelnek fel?

– Ezen a válogatáson 1996-tól egészen a nemrég születettekig láthatóak alkotások. Sok munkám van, amely az utóbbi két évben készült. Voltak olyan kiállítások, melyek után hosszabb szünetet tartottam. Az utóbbi években viszont sok új grafikám született. Így most a kiállításon már a 2016-os alkotások is megtekinthetők.

– Honnan merítette a motivációt? Milyen témákat, képeket láthatunk a kiállításon?

– Általában gyerekkori élmények, de változó a tematika. Nagyon szeretem a verseket, ezek is ihletet adnak. Egy pársoros vers is nagyon tud inspirálni. A képeim a saját élményeimet fejezik ki. Nem szoktam soha semmit előrajzolni.

– A most kiállításra került képek között van-e kedvenc?

– Talán a Családi kötelék, ehhez kötődöm a legjobban, ez egy kollázzsal van kiegészítve. Nagyon aprólékos munka volt, egy családot ábrázol, a kép sok-sok gondolattal és érzéssel van tele, és egy eredeti családi fényképnek az elemeit is beleillesztettem. Ez a legkedvesebb a számomra.

– Mennyi időbe kerül egy ilyen művet elkészíteni?

– Változó, mert van olyan mű, amelynél nagyon hamar megszületik a kompozíció. De később még sokat dolgozom rajta. Vannak olyan alkotások, amelyek gyorsan elkészülnek, mert a egyszerűnek tűnő vonal magától beszél. De van, amivel többet dolgozom, komolyabb, többórás, többnapos, többhetes munkát igényel.

– Mitől köszön vissza egy képen Holló Katalin, melyek azok az egyedi sajátosságok, vonások?

– Grafikáim képírások. Néha szoktam is mondani, ha egy jól képzett grafológus látja, akkor mindent tud rólam. Ez az én írásom, az én képírásom. Rajzaimat kézírásom alapján tudják felismerni.

– Hogyan látja a helyi kárpátaljai művészeket?

– Kevés művésszel tartom a kapcsolatot, mióta kikerültem Magyarországra. De most új alkotókkal is sikerült megismerkednem. Azt gondolom, hogy most is nagyon sok tehetséges fiatal él Kárpátalján. Sok szimpatikus fiatalt látok, akikre érdemes figyelmet fordítani.

Holló Katalin műveiben a harmonikus természet érzelemdús világa tárulkozik elénk, egyedisége és mélysége a szemlélőt is új dimenziókba repíti. Bátran ajánlom minden képzőművészet iránt érdeklődő számára, hogy ismerkedjen meg Holló Katalin művészetével. A tárlat július 1-ig tekinthető meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold termében.

Váradi Enikő