„Nem az őseinket kell követni, hanem azt, amit az őseink követtek”

Nyílt lovasnap Nagyszőlősön

2016. június 22., 08:55 , 806. szám

Június 17-én címmel nyílt lovasnapot tartott a nagy­szőlősi Szelíd Lovas Központ a magyarországi Vaj­da Rudolf és Horák Zsolt hagyományőrzők közreműködésével. A rendezvényre ellátogatók megtekinthették, hogyan nyilaztak és harcoltak őseink vágtázó lovuk hátán.

A lovasbemutató előtt a Mun­kácsi Samurai Aikidó Klub fiatal harcművészei mutatták be a mesterüktől tanult különböző önvédelmi fogásokat, majd a mester – a szenszej – tartott bemutatót. Az aikidó egy japán, tradicionális alapokon nyugvó viszonylag modern önvédelmi sport, amely az ellenfél erejének az elvezetésén, szétszórásán és végső soron ellene fordításán alapszik. A „bemelegítő” után érkezett Vajda Rudolf és társa, Horák Zsolt a lovasközpont fiatal tanítványainak, Margitics Annának és Emőkének a kíséretében. Miután Vajda Rudolf trombitáján eljátszott egy huszárindulót, kardemeléssel tisztelegtek az egybegyűltek és a huszári múlt előtt, majd a hagyományőrzők bemutatták, mire is lehet használni a lovat, valamint azt is, hogy „ló által az ember milyen csodára képes”.

Elsőként a késő középkori-újkori öltönyt (ezt a viseletet hagyományosan a lovas íjászok hordták a végvári harcok idején) viselő Horák Zsolt és a központ egyik tanítványa mutatták be a lovak járásmódjait. Elsőként az egyszerű, utazó ügetést szemléltette a két lovas. Miközben a karámban körbe-körbe jártak a lovak, Vajda Rudolf fűzött magyarázatot a látottakhoz és osztott meg érdekességeket a nézőkkel. Mint megtudtuk, az ügetés nemcsak a show részét képezi, hanem bemelegítő gyakorlat is a hátasok számára. Az ügetés után a ló leggyorsabb járásmódja, a vágta következett. Itt érdemes megjegyezni, hogy a két magyarországi lovasnak egy napja volt felkészíteni a lovasközpont lovait a nyílt napra, így a lovak az előadás közben kicsit makrancosak voltak, de minél tovább haladtunk előre az előadásban, annál fegyelmezettebbek lettek a paripák, ami Vajda Rudolf szerint rendkívüli teljesítmény. Mert mint azt a kommentátori szerepbe bújt hagyományőrző elmondta, egy-egy vágta közbeni mozdulat, mint például a szablyacsapás vagy nyilazás akár két év gyakorlást is igényelhet.

A vágta után lovastorna következett: a lovasközpont ifjú tanítványai lovas akrobata mutatványokat mutattak be Lenke hátán, aki mielőtt a központhoz került, igavonó ló volt.

Ezt követően érkezett a nyílt nap a legizgalmasabb részéhez, amikor Horák Zsolt és Vajda Rudolf megmutatta, hogy nyilaztak és párbajoztak a magyarok a ló hátán. Elsőként Horák Zsolt érkezett Szikra hátán, hogy bemutassa, miként nyilaztak őseink a vágtázó lóról. Mint ahogy Rudolf elmondta, a lovas íjászat nem éppen könnyű feladat. A lovak irányításáért általában a kezek felelősek. Jobb kéz jobbra, bal kéz balra viszi a paripát, ám ez a lovas íjászkodásnál teljesen máshogy működik. Humoros ismertetőjét összegezve, aki a ló hátáról szeretne nyilazni, kénytelen megtanítani a lovának azt, hogy hogyan érzékelje a testsúly dőléséből és a lábjelekből, melyik irányba kell a lovas szerint haladni.

Horák Zsolt bemutatója után Lenke hátán Vajda Rudolf érkezett, aki először vágtából ugratta lovát, majd bemutatta, hogyan sújt le szablyájával egy huszár. Ezzel kapcsolatban elmondta, a huszár öltözetén azért találunk sok gombot – néhol több mint 135 darabot –, hogy megvédje a huszárt az ellenség kardjának sújtó mozdulatától. Ezt a célt szolgálja a több mint 50 méter hosszt is kitevő ezüst szálú zsinórozás is, amit nem véletlenül neveznek sujtásnak.

A „magányos” szablya használatának bemutatását követően Horák Zsolt érkezett lóháton, hogy megmérkőzzön Vajda Rudolf társával, és bemutatták, hogyan történt egy-egy lovas párbaj a régmúltban. A két lovas egymás felé lovagolt, majd kivont szablyájukkal egymás felé csaptak, miután elhaladtak egymás mellett, lovaikat megfordították, majd ismét egymás ellenében lovagoltak kivont szablyáikkal – így festhetett egy párbaj menete.

A két magyarországi hagyományőrző végül bemutatta a karikás ostor használatát, majd a rendezvény végén a gyermekek egy rövid ügetés erejéig felülhettek Mokány hátára.

rsz