Számít-e a sokévi munkaviszony vállalati leépítésnél?

2016. június 22., 08:44 , 806. szám

„Idős édesanyám 30 éve dolgozik a vállalatnál, ahol most létszámleépítést terveznek, s előfordulhat, hogy őt is elbocsátják. Számít valamit munkahelye megőrzése szempontjából, hogy immár három évtizede dolgozik a cégnél? Megtehetik, hogy akarata ellenére a jövőben csak félállásban foglalkoztatják?”

– Amennyiben a vállalatnál létszámleépítésre kerül sor, az alapul szolgálhat a dolgozók jogos elbocsátására a cégvezetés kezdeményezése alapján (lásd a Munkatörvénykönyv 40. cikkelyének 1. pontját!), ami alól – sajnos – az édesanyja sem kivétel. A létszámleépítésnek azonban egyfelől objektív okai kell, hogy legyenek, amelyek dokumentumokkal is alátámasztandók, másfelől a Munkatörvénykönyv 42. cikkelye értelmében a hosszabb munkaviszonnyal rendelkező dolgozók előnyt élveznek munkahelyük megőrzése tekintetében, ami az édesanyjára is vonatkozik.

A Munkatörvénykönyv 32. cikkelye értelmében, amennyiben nem következik be lényeges változás a termelés és a munka szervezésében, a munkafeltételek jelentős megváltoztatására, például a félállásban való foglalkoztatásra, csak a munkavállaló hozzájárulásával kerülhet sor. Ha viszont számottevő változások következnek be – márpedig a létszámleépítésre tekinthetünk ekként –, az indokolttá és jogossá teheti a vállalatvezetés eljárását édesanyja esetében – de csak akkor, ha két hónappal korábban figyelmeztetik őt, hogy a jövőben csupán félállásban tudják foglalkoztatni.

hk