Tanulj, pályázz, nyerj!

2016. június 22., 10:05 , 806. szám

Június 21-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Tanulj, pályázz, nyerj! Bevezetés az európai uniós források rendszerébe címmel a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) Nonprofit Kft. EU-s pályázati ismeretekről tartott átfogó előadást. A rendezvény kárpátaljai befogadó szervezetei a Rákóczi-főiskola és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány voltak.

Az előadások előtt Puskás Róbert, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, tolmácsolva Váradi Natáliának, az alapítvány igazgatójának köszöntő gondolatait.

Bózsik András, az MFK igazgatói megbízottja köszöntőjében kiemelte, hogy akik eljöttek a rendezvényre, már letették voksukat, hogy a jelen problémái mellett a jövővel is szeretnének foglalkozni. Elmondta, hogy mint minden másért, ezekért az uniós támogatásokért is nagyon komolyan meg kell majd dolgozni. De a kitartó munka majd meghozza gyümölcsét.

A bevezető gondolatokat követően dr. Nagy Szilvia, a program szakmai igazgatóhelyettese tartott előadást az európai uniós forrásokról. Kiss Patrícia MFK-tanácsadó pedig ismertette a kultúrát, oktatást, sportot, környezetvédelmet, szociális ügyeket érintő pályázatokat, azok elérhetőségeit és rendszerét. Többek között a Kreatív Európa programot, az Erasmus+, a Europe for Citizens, valamint a COSME pályázati lehetőségeket. Bózsik András a tavaly útjára indított Horizont 2020 pályázati programról nyújtott ismereteket.

A Magyar Fejlesztési Központ egyik feladata, hogy a közvetlen brüsszeli forrásokat egységes rendszerbe foglalva mindenki számára hozzáférhetővé tegye. A társaság további feladata, hogy a 2014–2020-as időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló közvetlen, azaz az Európai Strukturális és Beruházási Alapból lehívható forrásokon kívüli uniós forrásokkal kapcsolatos koordinációt ellássa. E koordinációs tevékenységében eljárva az MFK célja a közvetlen uniós forrásokból finanszírozott pályázatokban történő nagyobb arányú, a Duna-régiót is érintő sikeres részvétel elősegítése, az EU-tagországok közötti konzorciális kapcsolatok építése, erősítése.

A Beregszászban megtartott rendezvény célja az volt, hogy lehetőséget nyissanak azok számára is, akik eddig tanácstalanul álltak az uniós pályázatok bonyolult útvesztői előtt.

A szakmai előadások végén a résztvevők egy gyorstesztet töltöttek ki uniós ismereteikről, a legügyesebben teljesítők közül pedig 5 ember további szakmai képzésen vehet majd részt Dobogókőn július 10–13. között.

Váradi Enikő