Vigyázz, Zánka, jövünk!

2016. június 22., 10:08 , 806. szám

Június 16-án az Erzsébet-program keretében sikeresen elindult Zánkára a kárpátaljai iskolások első turnusa.

A diákokat és kísérőtanárokat az utazást megszervező Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség munkatársai várták az Asztély–Beregsurány határátkelőnél, felügyelve, hogy az átkelés és az indulás során minden kellő rendben történjen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával tavaly közel 3000 kárpátaljai diák és az őket kísérő pedagógusok tölthettek el hét napot és hat éjszakát a Balaton-parti Zánkán. A program keretében idén is hasonló számú kárpátaljai iskolás vehet részt a Balaton-parti táborozáson, akiket a remélhetőleg végig kitartó jó idő mellett tartalmas programokkal is várnak.

Az első turnusban a Verbőci Középiskola, a Salánki Mikes Kelemen Középiskola, a Guti Általános Iskola, a Rafajnai Általános Iskola, a Nagyberegi Középiskola, a Zápszonyi Általános Iskola, a Mezőkaszonyi Középiskola, a Beregszászi Zrínyi Ilona Középiskola, a Beregszászi 6. sz. Általános Iskola, a Kisdobronyi Középiskola, a Tiszaágteleki Általános Iskola, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola összesen 220 diákja, s velük 33 kísérőtanár utazott el. A határátkelő túloldalán öt, az Erzsébet-program logójával és korábbi tábori pillanatképekkel felmatricázott busz várta őket, melyekről kárpátaljai arcok is mosolyogtak.

– A kárpátaljai magyar gyerekek számára most második alkalommal zajlik ez a program – tájékoztatott Róna Eszter programfelelős. – Általában heti 200-220 gyereket várunk a kísérőkkel együtt. Idén elsősorban azok vehetnek részt ebben a programban, akik tavaly nem utaztak. Az egész heti program Zánkához kötődik, de lehetnek extra programok is. Az első turnus résztvevőit például meghívták Veszprémbe színházlátogatásra. Ez egyszeri alkalom. Péntekenként budapesti városnézéssel egybekötve történik a hazautazás. A Parlamentbe mindenképp ellátogat majd mindegyik csoport.

A következő tíz héten is hasonló számú gyerek és kísérőtanár kel útra Zánkára.

Espán Margaréta