Kölcsön kamatra

2016. június 29., 09:58 , 807. szám

„Fizikai személyként adhatok kölcsönt kamatra jogi személynek? Mire kell felkészülni?”

– Igen, adhat kamatos kölcsönt. Amikor egy fizikai személy (a hitelező) pénzeszközöket ad át egy jogi személy (a hitelfelvevő) tulajdonába, s a hitelfelvevő vállalja, hogy a kölcsönvett összeget visszafizeti a hitelezőnek, azt hitelszerződésnek nevezzük. Hitel- vagy kölcsönszerződés szóban és írásban egyaránt köthető. Amennyiben a kölcsön összege meghaladja a polgárok adómentes minimális jövedelmének a tízszeresét, vagyis a 170 hrivnyát, a szerződést kötelező írásba foglalni (lásd a Polgári törvénykönyv 1047. cikkelyének 1. pontját!).

Ilyen esetekben a hitelezőnek joga van kamatot kérni a kölcsönadott összeg után. A kamat mértékét és a törlesztés határidejét rendszerint a hitelszerződés rögzíti – ha mégsem, a Ptk. rendelkezései a mérvadók. Így amennyiben a hitelszerződés nem rendelkezik a kamat nagyságáról, a hivatalos nemzeti banki kamatlábat kell alapul venni, ha nincs megállapított törlesztési határidő, a hitelfelvevő havonta köteles fizetni a kölcsön utáni kamatot mindaddig, amíg vissza nem adja a kölcsön teljes összegét (lásd a Ptk. 1048. cikkelyét!).

A hitelszerződés attól a pillanattól lép hatályba, hogy a hitelező átadta a hitelfelvevőnek a szerződés tárgyát képező összeget. Azt tanácsolnám, hogy bármilyen összegű hitelről legyen is szó, s bármilyen viszony fűzze önt a hitelfelvevőhöz, ragaszkodjék hozzá, hogy a hitelfelvevő átvételi elismervényt írjon. Amennyiben a hitelszerződés szóban köttetett, a kölcsön feltételeit az összeg átadását igazoló elismervényben is fel lehet tüntetni. Ha nagyobb összegről van szó, az átvételi elismervény, a hitelszerződés közjegyző előtti hitelesítése is ajánlott.

Abban az esetben, ha a hitelfelvevő megsérti a hitelszerződés feltételeit (nem fizeti vissza idejében a felvett kölcsönt és a kamatokat), a törvény kötelezi a szerződésszegőt a kölcsön visszafizetésére az infláció mértékének figyelembe vételével, emellett a vissza nem fizetett összeg 3 százalékával megegyező éves kamat megfizetését is előírják a jogszabályok a késedelem teljes idejére – amennyiben a hitelszerződés másként nem rendelkezik erről. Ha a hitelszerződés részletfizetésre kötelezte a hitelfelvevőt, a soros törlesztőrészlet megfizetésének elmulasztása esetén a hitelezőnek jogában áll egy összegben visszakövetelni a hitel még hátralévő teljes összegét, kiegészítve azt az őt ezen összeg után megillető kamatokkal. (Lásd a Ptk. 1050. cikkelyét!)

Amennyiben nagyobb összeg kölcsönadásáról van szó, mindenképpen azt ajánlanám, hogy forduljon ügyvédhez, vagy a polgárjogban jártas jogászhoz, aki segít összeállítani a megfelelő szerződést.

hk