Lakhelybejelentés törlése – csak személyivel

2016. június 29., 10:04 , 807. szám

„Lányunk hosszabb ideje elköltözött, ezért szeretnénk megszüntetni lakhelybejelentését a lakásunkban. Mivel nem ér rá hazautazni, készíttetett egy közjegyző által hitelesített meghatalmazást a számunkra, amellyel eljárhatunk a nevében. A hivatalban viszont azt mondták, hogy a kijelentkezéshez szükség van az érintett személyigazolványára is. Valóban nem végezhetjük el lányunk helyett a kijelentkezést a személyigazolványa nélkül?”

– A vonatkozó belügyminisztériumi rendelet (Наказ Мі­ніс­терст­ва Внутрішніх Справ України від 22.11.2012 р. № 1077. „Про затвердження по­ряд­ку реєстрації місця про­жи­ван­ня та місця пе­ре­бу­вання фізичних осіб в Украї­ні та зразків необхідних для цього документів”) 3.1-es pontjának első bekezdése értelmében a lakhelybejelentés törlése az adott személy vagy képviselőjének kérvénye alapján történik. A 3.1-es pont 4. bekezdése ehhez hozzáteszi, hogy a lakhelybejelentés törlésére a személyigazolvány alapján kerül sor. Vagyis ebben az esetben a lányuk személyigazolványának felmutatása kötelező a lakhelybejelentés törléséhez.

Ugyanakkor a lakhelybejelentés törlése a bíróság határozata alapján is lehetséges (lásd a szóban forgó rendelet 3.1-es pontjának 2. bekezdését!). A bírósági határozat meghozatalát az adott ingatlan tulajdonosának (vagy tulajdonosainak) kell kezdeményeznie.

hk