Mikor lehetnek választások a Donyec-medencében?

2016. június 29., 13:32 , 807. szám

Immár Ukrajna nyugati partnereinek körében is terjed a vélemény, hogy nem lehet választásokat tartani a kelet-ukrajnai megszállt területeken mindaddig, amíg meg nem teremtik az ehhez nélkülözhetetlen biztonsági feltételeket.

A hétfőn Berlinbe látogató Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően tartott közös sajtótájékoztatójukon Angela Merkel német kancellár egyértelműen kijelentette: pillanatnyilag lehetetlen a választások megtartása a Donyec-medencében.

„A választásokra objektív okokból nem kerülhet sor: egyszerűen nem biztonságos a Donyec-medence” – idézi a német politikust a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

A kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is diplomáciai támogatást fog nyújtani Kijevnek a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésének kérdésében.

Volodimir Hrojszman kormányfő megerősítette, hogy jelenleg nem adottak a feltételek a választások megtartásához Donyeck és Luhanszk megyék egyes régióiban (ORDLO), miután Oroszország nem tartja be a minszki megállapodásokat.

„A választásokra akkor kell sort keríteni, amikor majd adott lesz az abszolút nyitottság, lehetősége nyílik az embereknek elmenni szavazni és választani” – tette hozzá.

A DT korábbi, meg nem erősített értesülései szerint idén tavasszal a Nyugat nyár végéig adott időt Kijevnek a megszállt területeken rendezendő helyhatósági választások jogszabályi kereteinek kidolgozására, illetve a voksolás lebonyolítására. Ugyanakkor az ukrán külügyminisztériumban jelezték, hogy Ukrajna kész rövid időn belül kidolgozni az ORDLO-ban tartandó választások jogszabályi kereteit, s még a nyár folyamán megtartani magukat a választásokat, melyek eredményeként nyár végéig legitim képviselői lehetnének Luhanszk és Donyeck megyéknek.

A szakértők többsége ugyanakkor egyetért abban, hogy az év végénél korábban lehetetlen demokratikus választásokat rendezni a térségben, de ennek is alapfeltétele a teljes tűzszünet megteremtése, és az EBESZ felfegyverzett rendőri missziójának a térségbe telepítése. Várhatóan mindezek a kérdések napirendre kerülnek a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésén munkálkodó „normandiai négyek” – Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország –vezetőinek következő, július első napjaiban esedékes csúcstalálkozóján.

(zn.ua/pravda.com.ua/unian.ua/hk)