Az atkák ellen külön kell védekezni

2016. július 6., 08:14 , 808. szám

Itt a nyár, azt hinnénk, hogy ilyenkor a gazda megnyugodhat, hisz a körülmények kiválóak a növények számára. Gyönyörűen süt a nap, száraz a levegő, ám vannak olyan kártevők és növénybetegségek, amelyek ilyenkor is megtámadhatják az eddig szépen fejlődő növényeket. Például az uborkatermesztőknek a peronoszpóra ellen folyamatosan védekezniük kell, mert ez a gombabetegség melegben állandóan támadhat, különösen egy csapadékos nap vagy éjszaka utáni magas relatív páratartalom segíti a terjedését. De ezt a termesztők tudják, és remélhetően folyamatosan védekeznek ellene.

A nagyon meleg nyarak idején speciális védekezés szükséges a tripszek és a takácsatkák ellen is, ezeknek a kártevőknek a hőigénye meghaladja a 25ºC-ot. Ha számukra ideális meleg van, robbanásszerűen szaporodnak. Hajtatásos termesztésben a fűtőberendezések környékén bármikor megjelenhetnek ezek a kártevők, de hideg hajtatásban a nyári hőségnapokon szintén jelentkezhetnek. Az atkák szúró-szívó szájszerű, gyorsan fejlődő kártevők. Nagyságuk 0,5 mm és 0,2 mm közötti. A zöldségféléken elsősorban a takácsatka okoz károkat. A takácsatka mellett növényházi paprikatermesztésben a szélesatka is veszélyes kártevő lehet.

A takácsatka sok tápnövényű kártevő. Az uborka, a görögdinnye, a paprika, a bab és a padlizsán – mind a kedvenc tápnövénye. A termesztett növényeken kívül a gyomnövényeken is elszaporodhat. A levélzet fonáki részén a takácsatkák számára rendkívül kedvező feltételek alakulnak ki. A levelek fonákán pókhálóra emlékeztető, de annál finomabb szövedék védelmében szívogatják a leveleket. A károsított növény párologtatása a szívogatáskor ejtett sebek nyomán ugrásszerűen megnő, a teljesítőképessége csökken. A levelek sárgulnak, barnulnak, majd elszáradnak.

A takácsatka szárazság-  és melegkedvelő állat. A fűtött növényházakban télen is folyamatosan szaporodik. A kályha vagy egyéb fűtőberendezés környékén szokott megjelenni először. Alacsony hőmérsékleten (15–20°C) fejlődése 3-4 hétig is eltart. Magasabb, 25–30°C közötti hőmérsékleten akár két hét alatt is kifejlődhet egy nemzedék. Az egyed fejlődése során a tojásból kikelt lárvát mozgó és nyugvó nimfa állapotok követik. A mozgó stádiumban az állat táplálkozik, ilyenkor érzékenyebb a növényvédő szerekre is.

Az uborkán a szívásnyomok először a levelek alapi részén jelennek meg csupán tűszúrásszerű világos foltok formájában, majd a folyamatos károsítás nyomán az egész levél márványosodik, később elszárad. A lombozat elpusztítása után a terméseket is megtámadják, amelyek parásodnak.

A paradicsomon csak az alsóbb leveleken károsítanak, általában nem terjednek feljebb. Az utóbbi időben megjelent egy vörös színárnyalatú takácsatka-változat, amelynek a szívogatása nyomán a paradicsom lombozata nekrotikusan elszárad.

A takácsatkák megjelenését követően a védekezés nem tűr halasztást. Kémiai védekezésre a speciális atkaölők és atkaölő mellékhatású rovarölők használhatók. Mivel az atkaölő készítmények többsége az atkánál csak bizonyos fejlődési alakjai ellen hat, a permetezést a várakozási idő figyelembevételével 7–10 napos időközzel, 2-3 alkalommal indokolt megismételni. A vegyszeres védekezésen kívül a fóliaház páratartalmának a növelése is visszafogja az atkák elszaporodását.

Speciális atkaölő szerek:

Mitak 20 EC                2,4 l/ha

Nissorun 10 WP          0,4 kg/ha

Omite 57E                  1,0–1,5 l/ha

Torgne 50 WP             0,5-0,6 kg/ha

Atkaölő mellékhatású szerek:

Bi–58 EC                    0,6-1,0 l/ha

Danitol                        0,3-1,0 l/ha

Sanmite 20 WP           0,75-1,0 kg/ha

Talstar 10 EC              0,2 l/ha

Unifosz 50 EC             0,1 %

Vertimec 1,8 EC          0,025%

A permetezéseket nagy vízmennyiséggel, áztatásszerűen végezzük.

A szélesatka a hajtatott zöldségfélék közül egyedül a paprikán okozhat jelentős károkat. A szélesatka tömegesen csak a legfiatalabb növényi részeken táplálkozik, így a fiatal leveleken, hajtásokon, virágkocsányon, terméskezdeményeken és a fiatal bogyókon. A károsított levél kanalasodik, torzul, idősebb korban a fonáki rész sokszor ólomfényűvé válik. A hajtások a fejlődésben visszamaradnak, a növekedésük szinte teljesen leáll. Legszembetűnőbb a paprikatermésen okozott kártétel. A bogyókon hálószerű, barnás, parásodás keletkezik, amely torzulásokkal jár együtt. A göcsörtös formátlan termés sokszor felreped, és előtűnik a magház.

A szélesatka védekezés nélkül a paprika százszázalékos pusztulását okozza. A legerősebb fertőzési gócok mindig a növényházak legmagasabb páratartalmú részén alakultak ki.

Felhasználható készítmények:

Applaud 25 WP          0,5–1,0 kg/ha

Lannate 20 L             1,2–3,6 l/ha

Mitac 20 EC                2,4–3,0 l/ha

Sanmite 20 WP           0,75–1,0 kg/ha

Talstar 10 ECV            0,2–0,4 l/ha

Torgne 50 WP             0,5–0,6 kg/ha

Unifosz 50 EC              0,1%

Vortimec 1,8 EC          0,025%

A felhasználható vízmennyiség 1000–2500 l/ha 5-7 naponként, és 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezelést.

Őrhidi László,
a „Pro agricultura Carpathica”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági
Alapítvány szaktanácsadója