„Aki megengedheti magának, annak megéri”

Villanyáram napenergiából – de (még) csak a gazdagoknak…

2016. július 20., 09:17 , 810. szám
A beregszászi Energo szaküzlet

A fosszilis energiahordók (kőolaj, kőszén, földgáz) készleteinek a leapadása, illetve az elégetésükkel kiváltott környezetszennyezés szükségessé, a tudomány és a technika fejlődése pedig lehetővé teszi, hogy mind jobban kiaknázzuk az olyan alternatív, megújuló és környezetbarát energiaforrásokat, mint a szél meg a Nap. A napsugárzást hatalmas naperőművekben vagy háztetőkre szerelt napelemekből álló ún. házi naperőművekben fordíthatjuk energiatermelésre (emellett napelemek biztosították/biztosítják megannyi űreszköz áramellátását is). A házi naperőművek, kis számban bár, de már vidékünkön is megjelentek, s a beregszászi Energo szaküzlet is részben ezek forgalmazásával és üzembe helyezésével foglalkozik.

– A bolt a Siber magánvállalat tulajdonában áll – magyarázza Anatolij Szikorszkij cégtulajdonos. – A vállalat már több mint tíz éve működik, és fő profilja az energiatakarékos házépítés. Öt centiméter falvastagságú, jó hőszigetelő képességű, speciális építőelemeket használunk, melyek belsejét vasbetonnal töltjük fel, s ezekből húzzuk fel a házfalakat, így hozzuk tető alá az energiatakarékos ún. termoházakat. Egy éve pedig az Energo szaküzletet is megnyitottuk, s azóta foglalkozunk a napelemekkel is. Ezeket belföldről vagy külföldről – Kínából, Németországból, az Egyesült Államokból – szerezzük be, s a kínai gyártmányok a legolcsóbbak és a legjobb minőségűek. A legkorszerűbb napelemeket forgalmazzuk, melyek a napenergia 16-18 százalékát képesek hasznosítani, 20-25 év az „élettartamuk”, és 25 évre szóló garanciát vállalunk értük. 1 x 1,67, valamint 1 x 2 méteres napelemeket adunk el, a kisebbek 250, a nagyobbak 300 watt teljesítményűek. Egy átlagos, háromszobás lakóház átlagos áramfogyasztása havi 200 kilowatt, teljes áramellátását pedig egy öt kilowattos házi naperőmű biztosíthatja, mely 17 nagyobb vagy 20 kisebb napelemből, valamint egy inverterből áll (a szerkezetet a svájci ABB cégtől vásároljuk), ami a napelemek által előállított egyenáramot váltóárammá alakítja, illetve szabályozza a megtermelt energia felhasználását. Ennek nagy részét a ház áramfogyasztására fordítja, a megtermelt áram feleslegét pedig automatikusan átadja az állami energiahálózatnak. Az állam ugyanis megvásárolja a felesleget, jelenleg 5 hrivnya 55 kopijkát fizet 1 kilowattért. Egy öt kilowattos házi naperőmű évi teljesítménye 6-7 ezer kilowatt körül mozog, s nyáron háromszor annyi energiát termel, mint télen. A házi naperőmű telepítése mellett viszont a háztulajdonosnak még egy speciális villanyórát is fel kell szereltetnie, ezzel azonban a területileg illetékes áramszolgáltató foglalkozik.

Mint megtudom, Kárpátalján jelenleg mintegy 30 házi naperőmű működik, melyek egyharmadát a Siber vállalat értékesítette és üzemelte be. Kárpátalja egész területéről érkeznek hozzájuk vásárlók, többségük Beregszászból, Nagyszőlősről és Munkácsról, de eddig még csak városi lakosok jelentkeztek, falusiak egyelőre nem. Öt–harminc kilowatt teljesítményű házi naperőműveket forgalmaznak, illetve szerelnek fel, a vevők többsége pedig 10 kilowattos minierőművet vásárol, melynek ára 4-6 év alatt megtérül. De mennyibe is kerül a beszerzés és a beüzemeltetés? Mint beszélgetőtársam kifejti, az inverter ára – teljesítményétől függően – ezer és tízezer USA-dollár között mozog, egy 10 kilowattos házi naperőmű elemeinek a beszerzése, valamint a beüzemelése pedig összesen 13 ezer USA-dollárba kerül, viszont annyi áramot termel, hogy a család évente 8-10 ezer kilowatt áramot el is tud adni az államnak. „Drága mulatság, csak magasabb jövedelműek szánják rá magukat egy házi naperőmű beszerzésére, de aki ezt megengedheti magának, annak megéri” – fűzi hozzá.

A nyugdíjas Marika nénik, a bérből és fizetésből élő Józsik, a János gazdák meg a kisvállalkozó Zoltánok viszont továbbra is fizethetik a nem alacsony villanyszámlákat…

Lajos Mihály