Nem utazhat külföldre, aki adós a tartásdíjjal?

2016. július 20., 09:00 , 810. szám

„Férjem külföldre szeretne utazni dolgozni, ám úgy hallottuk, jelenleg nem hagyhatja el az országot, mivel hátraléka van a gyermektartásdíj fizetése terén. Első felesége ugyanakkor, aki férjemet az apaságtól is megfosztotta, szintén külföldre költözött. Mi a teendő ilyenkor? Valóban gondok lehetnek a kiutazással?”

Ukrajna Családi törvénykönyve 166. cikkelyének 2. pontja alapján a szülői jogoktól megfosztott személy nem mentesül a gyermektartásdíj fizetésének kötelezettsége alól.

Az Ukrajna polgárainak Ukrajnából való kiutazásának és Ukrajnába történő beutazásának rendjéről törvény 6. cikkelyének 5. pontja értelmében, amennyiben bizonyítást nyer, hogy kibújik a bírósági határozatban rárótt kötelezettség teljesítése alól, a polgártól ideiglenesen – a kötelezettség teljesítéséig – megtagadhatják a külföldre utazás jogát. A kifizetetlen tartásdíj tehát abban az esetben jelenthet akadályt, ha a férjét a bíróság kötelezte tartásdíj fizetésére, illetve a gyermek anyja jelezte az ukrajnai hatóságoknak, hogy az apa nem teljesíti a rárótt kötelezettséget, azaz nem fizet.

hk