A vízum ígérvény

Támogató dokumentumokra lehet szükség határátlépéskor

2016. július 20., 09:48 , 810. szám
Buhajla József ungvári magyar főkonzul

A Kárpátalja laphoz fordultak olvasók, jelezve, hogy a Beregsurány–Asztély (Lu­zsan­ka) határátkelőhelyen érvényes ukrán útlevéllel és érvényes schengeni vízummal visszafordították őket a magyar rendőrség munkatársai. Az ügyben Buhajla József ungvári magyar főkonzult kérdeztük.

– Jogszerűen vissza lehet fordítani azt az ukrán állampolgárt, akinek van érvényes útlevele és schengeni vízuma?

– Feltétlenül fontos tisztázni, hogy a vízum ígérvény. Az, hogy mi itt Ungváron kiállítunk egy schengeni zónába történő belépésre feljogosító vízumot, nem jelenti azt automatikusan, hogy a határon, a beléptetési pontnál az eljáró hatóság ne tagadhatná meg a beléptetést, és ne kérhetne további támogató dokumentumokat. A Schengeni határellenőrzési kódex szabályozása értelmében, amikor a kérelmező benyújtja hozzánk a vízumkérelmét, azt alá kell támasztania különböző támogató dokumentumokkal, amelyeket eredetiben kell bemutatnia a konzulátuson, de mi az eredeti példányt visszaadjuk, csak az ügyfél által hozott másolatot tartjuk meg. A másolatot a vízumkérelmező aktájában lefűzzük. Erre azért van szükség, hogy ha ellenőrzést kapunk az Európai Unióból, tudjuk igazolni, hogy miért adtunk az illetőnek vízumot.

Tehát amikor az útlevelében érvényes schengeni vízummal egy ukrán állampolgár elindul a schengeni övezetbe, a határon a rendőrség teljes joggal kérheti tőle azokat az eredeti dokumentumokat, amelyek alapján mi vízumot állítottunk ki a részére. Az említett határellenőrzési kódex ugyanis a következőket írja elő: a beléptetéskor végrehajtott alapellenőrzés során a külföldi (harmadik országbeli) személynek igazolnia kell a tervezett tartózkodás célját és körülményeit, valamint azt, hogy rendelkezzen megfelelő anyagi fedezettel mind a tervezett tartózkodás időtartamára, mind pedig a származási országba való visszatéréshez, illetve képes legyen ezt a fedezetet jogszerűen biztosítani és bemutatni. Ezen előírások célja az illegális migráció megakadályozása, valamint a vízumokkal, legális jogcímekkel való potenciális visszaélések kiszűrése. Tehát a kért támogató dokumentum lehet a szállásfoglalás, biztosítás, meghívólevél, támogató nyilatkozat stb. Az utazónak ezeket, amennyiben kérik tőle, a határon be kell mutatnia, ellenkező esetben a rendőrség visszafordíthatja. Nem biztos, hogy vissza fogja fordítani, mérlegelhet, de jogában áll megtagadni a beléptetést.

– Ezek szerint a KMKSZ és a történelmi egyházak által kiállított támogató nyilatkozat eredeti példányát is magunkkal kell vinnünk a biztosítás és más okmányok mellett, ha Magyarországra utazunk?

– Igen. Mint mondtam már, az említett dokumentumok eredetijét mi visszaadjuk az igénylőknek, a másolatot tartjuk meg. Az eredeti papírokat pedig mindenkinek magával kell vinnie a határra, hogy kérés esetén be tudja mutatni. Az említett Schengeni határellenőrzési kódex a teljesség igénye nélkül nagyon sok okmányt felsorol, amelyeket támogató okiratként elfogadhat az útlevélkezelő; ezek változnak attól függően is, hogy valaki üzleti, szolgálati céllal, vagy valamilyen más okból, mondjuk turistaként lépi át a határt. Ilyen támogató okirat lehet például, ami igazolja az utazás célját, a szállásfoglalást stb. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a vízum ígérvény. Az említett dokumentumokat a mélységi ellenőrzések során az EU területén bárhol kérhetik a tagállamok hatóságai.

Ugyanakkor a korábbi szakmai egyeztetések eredményeként a Magyarország által kiállított schengeni vízumok birtokosai – elsősorban a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok – számára a magyar határrendészeti szervek – a szigorú schengeni jogi szabályozás keretei között – könnyítéseket alkalmazhatnak a határellenőrzésben. A kárpátaljai magyarok esetében ugyanis a beutazáskor fennállhatnak olyan körülmények, amelyek megléte esetén a beutazás célja és a visszatérés szándéka támogató dokumentumok felmutatása nélkül is egyértelműsíthető. Ilyen lehet a magyarigazolvány, illetve a magyar hozzátartozói igazolvány felmutatása, ami önmagában az anyaországi kapcsolatokat hivatott igazolni, így további támogató dokumentumok kérése nélkül is megállapítható, hogy nem illegális beutazási célzatról van szó. El lehet tekinteni a támogató dokumentumok felmutatásától olyan esetben is, ha az ukrán állampolgár rendszeresen utazik a schengeni térségbe (különösen Magyarországra), és nincs arra utaló egyértelmű gyanúok, hogy a beutazások során bármilyen visszaélés történt volna, ők a jóhiszemű rendszeres beutazók. De ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy amennyiben felmerül annak a gyanúja, hogy ezen beutazások során visszaélésre került sor, a következő beutazásánál ismételten kérjék a támogató dokumentumok bemutatását.

– A beléptetést végző szerv az utazáshoz és ott-tartózkodáshoz szükséges pénz meglétét is ellenőrizheti?

– Ugyanazt szoktuk mi is kérni egyébként. Meg van határozva, hogy az ott-tartózkodás időtartamára mennyi az a fedezet, amelynek rendelkezésre kell állnia. Szoktunk ehhez kérni bankszámlakivonatot vagy jövedelemigazolást, ezek alapján állítjuk ki a vízumot mi is, de csak a másolatok maradnak ezekből is nálunk, kérésre az eredeti igazolást be kell mutatni a határon is. Amennyiben az ukrán állampolgárok rendelkeznek meghívólevéllel, vendéglátónál szállnak meg, ezek is a létfenntartáshoz szükséges anyagi fedezet meglétének bizonyítékait képezhetik.

A schengeni rendszer egyébként azért schengeni rendszer, mert az informatikai hálózatok is összeértek. A tagállamok egy közös adatbázist használnak. Ha bármely tagállamban a vízumigénylővel kapcsolatban bekerül a rendszerbe egy tiltás, akkor nem kaphat a tagállamokba vízumot. Ennek van egy átfutási ideje is, emiatt olyan is előfordulhat, hogy amíg mi kiadjuk a vízumot, addig még nincs tiltás, de a határon már látja a kolléga, és az érvényes vízum ellenére megtagadja a beléptetést. Abban az esetben is előfordulhat az érvényes vízummal történő visszafordítás, ha az ügyfél körülményeiben a vízum kiadása és a határon való megjelenés közötti időszakban lényeges változás következett be. Amennyiben pl. a vízum kérelmezésénél még tudta igazolni az utazáshoz és shcengeni területen való tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet meglétét, de a határ átlépésekor ezzel már nem rendelkezik, jogszerűen megtagadható a beléptetés.

– Nyáron van a vízumkiadási szezon, ilyenkor több mint egy hónap múlva lehet csak önöknél időpontot kapni…

– Valóban így van. Arra szeretném kérni ügyfeleinket nyomatékosan, hogy mindenki időben forduljon hozzánk vízumért. Három hónappal a tervezett utazás előtt benyújthatják a vízumkérelmüket. Ha valaki, mondjuk, nyaralni megy, az már előre foglal szállást, esetleg repülőjegyet, miért az utolsó pillanatban esik be hozzánk vízumkérelmezőként? Most már csak augusztus végére tudunk vízumidőpontot adni, mert 350-500 kérelmezőnk van naponta. Egyszerre 12 ablaknál fogadjuk a kérelmezőket, túlmunkát rendeltem el, most egy órával tovább dolgozik minden kolléga, ennek ellenére fizikai képtelenség ennél gyorsabban feldolgozni ennyi vízumügyet. Hiába fizeti ki valaki a sürgősségi díjat az utazás előtt, semmi garancia nincs arra, hogy lefut a kötelező ellenőrzés a tervezett utazás időpontjáig az ilyenkor egyébként is leterhelt rendszeren. Addig pedig nem adhatunk senkinek vízumot, amíg az ellenőrzés le nem futott. Egyébként a sürgősséget nem alapozhatja meg az, ha valaki hanyag. A sürgősséget meg kell valamivel alapozni, ilyen lehet egy sürgős gyógykezelés, egy konferencia stb.

Ha valaki mondjuk júliusban akar utazni, az már áprilisban benyújthatja nekünk a vízumkérelmét. Ezt akkor is megteheti, ha még van érvényes vízuma, az új vízum az előző lejárata után válik majd érvényessé, addig nyugodtan utazhat a korábbi vízummal, azt a határrendész is látja. Fontos, hogy vízumigényléskor az útlevélben még legkevesebb két üres lapnak kell lennie, ezt előírja a vízumkódex. Nekünk is van egy listánk a befogadhatóság feltételeiről, ha azok közül valami hiányzik, nem fogadhatjuk be a vízumkérelmet. Ez a gyermekútlevelekre is vonatkozik, de ebben az esetben nagyon rugalmasak szoktunk lenni.

– Ugyanezek a feltételek érvényesek a kishatárátlépővel történő utazás esetében is?

– Más a helyzet, ha egy ukrán állampolgár kishatárforgalmi engedéllyel kívánja átlépni a határt. A kishatárforgalmi engedély birtokában ugyanis egyéb engedély nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak Magyarország határ menti területén. A belépéshez természetesen ebben az esetben is szükséges érvényes ukrán útlevél. A kishatárforgalmi engedéllyel gyakorlatilag 365 napot lehet Magyarországon tartózkodni, nem vonatkozik rá a 90 napos korlátozás.

Az engedéllyel beutazott határ menti lakosok a másik ország határ menti területén kívül nem tartózkodhatnak. A kishatárforgalmi engedély hitelességének és érvényességének megállapítását követően, ami igazolja, hogy az okmány birtokosának állandó lakhelye a határsávban van, további ellenőrzést az utazás célját, az anyagi feltételek meglétét illetően nem kell elvégezni. A be- és kiléptető bélyegzőlenyomatot sem kell elhelyezni az útlevélbe a határon.

Badó Zsolt