Porosenko: sajnálatos, hogy a szejm népirtásnak minősítette a volinyi mészárlást

2016. július 22., 16:57 , 811. szám

Petro Porosenko elnök sajnálatosnak nevezte a lengyel szejm pénteki határozatát, amelyben népirtásnak minősítette az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, lengyelországi történészek szerint több mint százezer lengyel áldozattal járó volinyi (volhíniai) mészárlást.

Az ukrán államfő a Facebookon közzétett reagálásában azt írta, hogy sokan „politikai spekulációkra” akarják felhasználni ezt a történelmi tragédiát. „Megbocsátunk és bocsánatot kérünk” – idézte II. János Pál pápa kijelentését. „Csakis együtt megtett lépésekkel érhetjük el a keresztényi megbocsátást és az összetartozást. Kizárólag közösen tudunk felkutatni minden tényt közös történelmünk tragikus lapjairól” – hangoztatta.

Az ukrán sajtó emlékeztetett arra, hogy Porosenko a július eleji NATO-csúcstalálkozó alkalmával a lengyel fővárosban tett látogatásakor az ukrán államfők közül elsőként megkoszorúzta a varsói volinyi emlékművet.

Vadim Prisztajko külügyminiszter-helyettes szintén sajnálkozásának adott hangot a lengyel parlament határozata felett. „A kormány álláspontja ebben a kérdésben változatlan. Természetesen, nagyon sajnáljuk a Volinyban történteket. Mindazonáltal számtalanszor elmondtuk lengyel kollégáinknak, barátainknak, a varsói kormánynak, hogy az egy rendkívül bonyolult kérdés, akkoriban nagyon sokan haltak meg ukránok és lengyelek egyaránt, és több időre van szükség ahhoz, hogy történészeink tisztába tegyék, mi is történt valójában” – fejtette ki a miniszterhelyettes.

(MTI/Kárpátalja)