Ha a szervizben elveszítették a laptopot

2016. július 27., 08:11 , 811. szám

„Nemrég beadtam a laptopomat egy műszaki berendezések szervizelésével foglalkozó céghez javításra. Amikor egy héttel később érdeklődtem, hogy sikerült-e megjavítani, a cég dolgozója közölte, hogy a gép elveszett. Követeltem, hogy térítsék meg a készülék árát, mire az igazgató azt válaszolta, hogy nem fognak fizetni egy működésképtelen gépért. Mit tehetek, hogy visszakapjam a laptopomat, vagy az árát?”

– Szögezzük le: önt kártérítés illeti meg az elveszett készülékért. A cégnek, amely a laptopot átvette, majd elveszítette, kötelessége kifizetni az árát, de legalábbis annak egy részét.

Ehhez kérvényt kell írnia a cég vezetőjének címezve, amelyben vázolja a történteket, illetve közli, hogy milyen kártérítésre tart igényt. A kérvényt a cég igazgatóságán kell benyújtania, odafigyelve, hogy szabályszerűen iktassák a dokumentumot, de tértivevényes levélként is postára adhatja. A levél másolatát célszerű megőrizni.

Sajnos, az ilyen esetekben igen gyakran előfordul, hogy a szolgáltatást nyújtó cég nem ad elismervényt az ügyféltől átvett tárgyról, holott ez minden esetben kötelező volna. Az átvételi okmányban fel kell tüntetni az átvett készülék típusát, gyártási számát, illetve az átvétel időpontját. Amennyiben ön kapott átvételi elismervényt, annak másolatát csatolja a kérvényhez.

Amennyiben a cég nem válaszol a kérvényre, vagy elutasítja a követelését, a kérvény másolatait megküldheti a fogyasztóvédelmi szervezeteknek, valamint a rendőrség gazdasági bűnözés elleni harccal foglalkozó osztályának, emellett keresetet is benyújthat a bíróságon.

Növeli az esélyeit, ha szemtanúi is voltak annak, hogy ön leadta a laptopot javításra. Ugyancsak előnyös lehet, ha megőrizte az elveszített készülék vásárlási csekkjét, mert azzal szükség esetén igazolni tudja, hogy a laptop az ön tulajdonát képezte, s valós összeget követel érte kártérítésként.

hk