Diósdi gyerekek Nagygejőcön

Olvasói levél

2016. augusztus 3., 08:39 , 812. szám

A testvértelepülési kap­­cso­latok megerősítése cél­jából Nagygejőc polgár­mes­tere, Szűcs Pálma és a polgármesteri hivatal meg­hívására július 25–31. között 9 diósdi gyerek 3 tanár kíséretében egy hetet töltött nálunk.

A kisgejőci és nagy­gejőci gyerekek az idén második alkalommal táborozhattak Diósdon, testvértelepülésünkön. Ez a kapcsolat Vida László ungvári magyar konzulnak köszönhetően 2012-ben jött létre.

A megérkezés után a Nagy­ge­jő­ci Általános Iskolában fogadták és szállásolták el a gyerekeket. Délután Kis­ge­jő­cön a Cre­do Művészeti Fesztivál, Nép­zenei és Néptánctábor megnyitóján vettek részt, a hét folyamán aktív részesei voltak az esti koncerteknek és táncháznak.

Másnap megismerkedtek Nagygejőc község történetével, megtekintették a református és a római katolikus templomot, a Kende-kastélyt, melynek épületében jelenleg óvoda és családorvosi rendelő működik. Este a tábortűz mellett vetélkedőkre és közös éneklésre került sor.

Egy napot a vendégek az Arany Patkó üdülőhelyen töltöttek.

Ittlétük alatt megtekintették Ungvár nevezetességeit, a várban tett látogatás során betekintést nyertek a város és a vár történelmi múltjának zivataros századaiba. Rövid sétát tettek a történelmi belvárosban.

Pénteken a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum vendégei voltak, ahol megismerkedtek az iskola történetével, az Egry Ferenc Múzeum vezetője elmesélte a falu híres szülöttje, Egry Ferenc harangöntő mester életét és munkásságát, majd beszélt a harangöntés érdekességeiről, megtekintették az Egry-szobrot, a harangöntőműhely épületét, a Szent István-emlékművet és a Turul-szobrot. Ezt követően a gyerekek ügyességi játékokban próbálhatták ki magukat. A finom ebéd után az iskola tanáraival a beregszentmiklósi várba kirándultak, ahol a tárlatvezetésen Zrínyi Ilona korába kaphattak betekintést.

Este megérkezett két testvértelepülésünk delegációja: Diósdról Bogó László polgármester, Nagymarosról Petrovics László polgármester vezetésével, valamint Lengyelországból a cseszanovi önkormányzat képviselő-testületének tagjai. A vendégeknek a Nagygejőci Általános Iskola tanulói zenés-táncos műsorral kedveskedtek. Az ünnepi vacsorát megtisztelte jelenlétével Szabó János ungvári magyar konzul. Az este folyamán a vendégeket a Csipkés együttes szórakoztatta.

Szombaton egész napos kirándulásra került sor, melynek célja az volt, hogy a vendégek szélesebb körben megismerjék Kárpátalját. Útjuk során ellátogattak a munkácsi várba, Felsőgereben községben megtekintették az Árpád-vonal bunkerét és végül megérkeztek a Vereckei-hágóra. Az emlékmű megkoszorúzása után elénekelték a nemzeti Himnuszt és a Szózatot.

Este a vendégek a Credo Művészeti Fesztivál, Népzenei és Néptánctábor gá­la­kon­certjén vettek részt, ahol tiszteletét tette dr. Czikó Anita ungvári magyar konzul, és a delegációk polgármesterei köszöntötték a résztvevőket. A gálaest nagy sikert aratott, nemcsak a vendégek, de a falu egész közössége körében.

A vasárnapi hazainduláskor a diósdi gyerekek és kísérőik pozitívan nyilatkoztak a programokról és a hét folyamán szerzett élményekről.

B. E.