Őszre ígér nyugdíjemelést Rozenko

2016. augusztus 5., 12:25 , 813. szám

Október-novemberre tervezi az átlagnyugdíjak emelését a miniszteri kabinet – jelentette ki Pavlo Rozenko kormányfő-helyettes a NewsOne tévécsatorna műsorában, amelyről az Ekonomicsna Pravda számol be.

„Jelenleg a nyugdíjak korszerűsítésén dolgozunk. Hiszen az 1300 és 3000 hrivnya közötti nyugdíjakat nem emelték az utóbbi 3-4 évben. Most keressük a forrásokat ahhoz, hogy október-novembertől elvégezzük a korszerűsítést a polgárok ezen kategóriáinál” – közölte.

Szavai szerint a kormány a gazdaság által biztosított minden pótlólagos forrást a szociális normák, ezen belül a nyugdíjak emelésére fordít.

„Amint hozzájutottunk a pótlólagos forrásokhoz, azonnal meghoztuk a döntést, hogy kétszer fog emelkedni az év folyamán a minimális nyugdíj mértéke: 2016. május 1-jétől és 2016. december 1-jétől. Sőt, december 1-jétől az emelés nem 5 százalékos lesz, ahogyan korábban terveztük, hanem 10 százalékos” – jelezte a politikus hozzátéve, hogy az előző két évben mindössze egyszer emelkedtek a szociális normák.

Rozenko emlékeztetett, hogy július 1-jétől megszüntették a nyugdíjak adóztatását több mint 300 ezer nyugdíjas esetében. Ami a dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának megadóztatását illeti, a kormányfő-helyettes emlékeztetett, hogy a program 2016 végéig marad érvényben.

„Ha azt látjuk, a Nyugdíjalap pénzügyi helyzete lehetővé teszi számunkra, hogy lemondjunk erről a programról, megtesszük ezt” – hangsúlyozta Pavlo Rozenko.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)