DT: Az ukrán kormányzat hitelétvágya lényegesen meghaladja teljesítőképességét

2016. augusztus 13., 13:17 , 814. szám

A rendkívül alacsony hatékonyság arra készteti Ukrajna finanszírozóit, hogy elgondolkodjanak a további együttműködés célszerűségén – írja összeállításában a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

Az ukrán kormányzat a befektetések érdekében szünet nélkül a külső finanszírozási lehetőségek felkutatásáról, az adományozók forrásainak bevonásáról, a szabályozási és üzleti környezet javításáról beszél. Ugyanakkor miközben mindenki szeretne hitelt felvenni, távolról sem mindenki tudja ezt megtenni, jó minőségben és időben végrehajtani pedig csupán egyesek képesek – írja elemzésében Julija Szamajeva, a DT elemzője.

„Ukrajna képtelen felhasználni a számára nyújtott forrásokat, ami olyan globális probléma, amellyel minden főbb hitelezője szembesül” – mondta el a DT-nek Klavgyija Makszimenko, a Világbank ukrajnai szenior portfoliókezelő menedzsere.

Megjegyezte, hasonló problémákba ütközik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank és a KfW is.

„A hasonló projektek megvalósítása más országokban azt mutatja, hogy ezek Ukrajnában is kivitelezhetők volnának, a gyakorlat azonban, sajnos, az ellenkezőjét bizonyítja. Ezek a problémák részben azzal függenek össze, hogy az ukrán bürokratikus rendszer túlszabályozott és önmagába zárt, a legapróbb lépésekig minden le van írva a jogszabályokban, és ezek minden módosítása hosszadalmas és munkaigényes folyamat. A hatósági döntéshozatalból hiányzik a rugalmasság, a tárgyalások pedig rendszerint azzal érnek véget, hogy meg kell győzni a parlamenti képviselőket arról, a szükséges intézkedések nem befolyásolják üzleti érdekeiket” – fogalmazott.

Eközben például a Világbank befektetési portfoliója 2,6 milliárd dollárt tesz ki, a jelen helyzet szerint fel nem használt forrásoké pedig 2,2 milliárd dollárt.

„Néha az a szomorú érzésem támad, hogy a Világbank ukrajnai projektjeire leginkább a Világbanknak van szüksége. Holott mi ezeken gyakorlatilag nem keresünk, az ukrajnai befektetések nem jelentenek jövedelemforrást a számunkra” – tette hozzá Makszimenko.

A jobb időkben Ukrajna teljes éves befektetési portfoliójának nagyságrendileg 30-40 százalékát érkezett hasznosítani, jelenleg kevesebb, mint tíz százalékát. Történik mindez egy olyan időszakban, amikor a fegyveres konfliktus és a gazdasági válság miatt az ország igénye a befektetések iránt a többszörösére nőtt – mutat rá a DT elemzése.

(zn.ua/Kárpátalja)