Mikor számít megfizetettnek a tartásdíj?

2016. augusztus 17., 08:16 , 814. szám

„A férjem már hónapok óta nem utalja át a bankkártyámra a gyermektartásdíjat. Néha személyesen hozza el a pénzt, máskor egyáltalán nem kapunk semmit. A fiunk születésnapjára viszont drága ajándékot vett neki. Jogomban áll a végrehajtó szolgálathoz fordulni, amiért nem fizet rendszeresen? Esetleg a bírósághoz vagy a rendőrséghez volna jobb fordulni?”

– Az ön által leírt rendszertelen tartásdíjfizetés nem tekinthető kielégítőnek és szabályosnak. Kezdetnek forduljon az állami végrehajtó szolgálathoz, amely igazolást állít ki volt férjének a gyermektartásdíj fizetése terén felhalmozódott tartozásáról.

Ezután forduljon a bírósághoz a Családi törvénykönyv 196. cikkelyének 1. pontjára hivatkozva, amely kimondja, hogy amennyiben a bíróság által tartásdíj fizetésére kötelezett személy hibájából tartozás halmozódott fel, a tartásdíjban részesülő személy büntetőkamatra jogosult, amelynek mértéke a tartásdíj meg nem fizetett összegének 1 százaléka a késedelem minden napja után.

A bíróság határozatának birtokában feljelentést tehet a rendőrségen is tartásdíjfizetési bűncselekmény elkövetése miatt, ha volt házastársa összességében a tartásdíj félévi összegénél nagyobb hátralékot halmozott fel (lásd a Büntetőtörvénykönyv 164. cikkelyét!).

hk