Többfunkciós sportpályát adtak át Ungváron

2016. augusztus 17., 09:36 , 814. szám

Ünnepélyes keretek között avatták fel augusztus 12-én a magyar kormány támogatásával az Ungvári Nemzeti Egyetem 4. számú diákszállójának udvarán a felújított többfunkciós sportpályát. 

A szovjet időkben épített diákszálló mára borzasztó állapotban üzemel, melyben több ezer egyetemista fiatal éli napjait. A szinte már lakhatatlan állapotú kollégiumban tavaly szintén magyar támogatással felújították az épület negyedik emeletét az ott lakó magyar ajkú diákok számára. Fél év után ez a második projektje a magyar kormánynak, mely közel 20 millió forintos támogatással valósult meg. A futball-, röplabda-, kosárlabdapályákból és tornaszerekből álló szabadtéri sportkomplexum nemcsak a magyar diákok, de az ott élő többségi nemzetiség számára is elérhetővé válik. Így kényelmes, tiszta, rendezett, modern körülmények között sportolhatnak az egyetemisták.

Az ünnepség elején Vo­lo­di­mir Szmolanka, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektora köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának, azért a sokrétű támogatásért, melyet az egyetem fejlesztéséhez nyújt. Emlékeztette arra az egybegyűlteket, hogy a sportkomplexum átadása egy kétéves modernizációs folyamatnak az eredménye, melyet az UNE-n folytatnak.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a magyar kormány 20 millió forintos támogatásából létesült sportkomplexum egyúttal jelkép. Jelképe annak, hogy egy kisebb ország is tud a szükségben segíteni egy nagyobb országon. Jelképe annak, hogy Magyarország kormánya kiáll a nemzetiségek békés együttélése mellett.  Mint mondta: „Magyarország, amely ezer éven át tudott a sok nemzetiségnek védelmet biztosítani, most abban érdekelt, hogy ezt a védelmet és békét fenntartsa. Így egyfajta szimbólum is ez a mai átadó, amely nem sokkal Magyarország és Ukrajna nemzeti ünnepei előtt került megrendezésre.”

Beszédében Hennagyij Mosz­kal, Kárpátalja megye kor­mányzója köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet a magyar kormány nemcsak a kárpátaljai magyar közösségnek, hanem az egész megyének nyújt. Bocsánatot kért a magyaroktól az ungvári Petőfi-szobor ismételt megrongálásáért. Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az Ukrán Nemzeti Rendőrség vezetéséhez fordult levélben, melyben elégedetlenségének hangot adva, kérte, hogy a tetteseket mihamarabb kerítsék kézre.

Az ünnepi köszöntéseket követően, a piros szalag jelképes átvágása után a sportpályát már használatba is vették, hiszen megkezdődött az ünnepi kispályás futballtorna.

Az avatómeccset nem hagyományos csapatok játszották. Elsőként Magyarország Ungvári Főkonzulátusának csapata játszott barátságos mérkőzést az UNE tanári karának csapatával, majd a magyarországi OTP Bank játékosai mérkőztek meg a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal csapatával. A meccsek közötti szünetekben az egyetemista pomponlányok műsora biztatta a futballozókat. A kétszer nyolcperces mérkőzések során az adminisztráció csapata bizonyult a legügyesebbnek, ők vehették át a Barátság-kupát.

Váradi Enikő