Felmérés: az ukránok szerint Ukrajna nem szorul Oroszországra

2016. augusztus 22., 16:32 , 815. szám

Az ukránok döntő többsége (67,9%) úgy véli, hogy Ukrajna Oroszország segítsége nélkül is talpon marad – derül ki a Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A kutatás keretében megkérdezetteknek többek között arról az állításról kellett véleményt mondaniuk, mely szerint Ukrajna csak Oroszország segítségével képes „túlélni” (fennmaradni). A válaszadók 50,7 százaléka egyáltalán nem értett egyet ezzel az állítással, további 17,2 százalékuk pedig inkább nem értett egyet vele. Ugyanakkor 4,6 százalék teljes mértékben egyetértett az állítással, 6,6 százalék pedig hajlott rá, hogy egyetértsen vele. Végül a megkérdezettek 14,1 százaléka egyet is értett a megállapítással meg nem is, míg 6,9 százalék nem tudott állást foglalni a kérdésben.

A válaszadóknak egyúttal azt az állítást is mérlegelniük kellett, mely szerint Ukrajna csupán a Nyugat gazdasági támogatásával maradhat talpon. A megkérdezettek 46,9 százaléka nem értett egyet ezzel az állítással – 25,9% egyáltalán nem értett egyet vele, 21% pedig inkább nem értett egyet. Ugyanakkor 18,9 százalékuk egyetértett a szóban forgó kijelentéssel – 12,2 százalék inkább egyetértett, mint nem, 6,7% teljesen egyetértett.

A felmérést augusztus 4–19. között végezték 2040 fős, 18 éven felüliekből álló mintán, 110 településen az ország valamennyi megyéjében a megszállt Krím kivételével (Luhanszk és Donyeck megyékből csupán az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területek kerültek be a mintába).

(pravda.com.ua/Kárpátalja)