Hogyan rakható ki a lakásból az italozó exférj?

2016. augusztus 24., 08:01 , 815. szám

„A lakásban három felnőtt és egy csecsemő van bejelentve (a férj és a feleség, akik már két éve elváltak, továbbá a lányuk és annak gyermeke). Az anya és a lánya szeretnék eladni a lakást, amely a lány nevére van íratva, az árát egyenlő részben elosztanák a lakók között. Hajlandók volnának kifizetni a férj részét, ha vállalja, hogy elköltözik, de ő maradni akar. Mindennek az alkohol az oka, a nők félnek egyedül maradni a férfival a lakásban, amikor az iszik. Hogyan lehetne rákényszeríteni a vagyonmegosztásra és a lakásból való kijelentkezésre a volt férjet és apát?”

– A lakhelybejelentésnek semmi köze a tulajdonjoghoz. A levélíró az ingatlan tulajdonosaként a lányt nevezte meg, ebből következően az apát nem illeti meg részesedés a lakás árából. A lány szabadon rendelkezhet a lakással, vagyis akár el is adhatja azt. Csupán kiskorú gyermeke jogaira kell tekintettel lennie, mivel a törvény kimondja, hogy a szülők nem jogosultak a gyámhatóság engedélye nélkül közjegyző általi hitelesítést vagy állami regisztrációt igénylő szerződést kötni, lemondani a kiskorú gyermeket illető vagyoni jogokról, ingatlant megosztani, cserélni vagy értékesíteni (lásd A gyermekvédelemről törvény 17. cikkelyét!).

A levélből úgy tűnik, az anya és a lánya csak azért adna túl a lakáson, hogy megszabaduljon a jelenleg velük élő férfitól, ám ennek más módja is van. A lány a lakás tulajdonosaként kezdeményezheti a bíróságon az apja lakhelybejelentésének megszüntetését. A bírósági meghallgatáson célszerű tanúvallomásokkal vagy egyéb módon alátámasztani, hogy miért szeretné elérni az apa kilakoltatását (lásd az italozást!). A bírósági határozat megszületése azonban bizonyos időt vehet igénybe, s ha az anya és a lánya a volt férj, illetve az apa bosszújától tartanak, célszerű megosztani félelmeiket a rendőrséggel vagy a gyámügyi hatósággal, amelyeknek jogában áll eljárni a férfival szemben.

hk