Igazságügyi belharc: GPU kontra NABU

2016. augusztus 24., 12:06 , 815. szám

Hetek óta két ukrajnai igazságügyi szervezet, a Legfőbb Ügyészség (GPU) és a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NABU) közötti szembenállástól hangos az ukrán média.

A konfliktus nyilvános része azzal kezdődött, hogy augusztus 5-én a GPU bírósági végzés alapján házkutatást tartott a NABU kijevi székházában. A Legfőbb Ügyészség szerint a NABU munkatársai jogtalanul hallgatták le egy általuk folytatott eljárás érintettjeit. A NABU szerint viszont a házkutatásra vonatkozó bírósági végzést adták ki jogtalanul.

A történteket a sajtó és több megszólaló politikus is úgy tálalta, mint a két hivatal közötti háború kezdetét. Egyfelől, mutatnak rá az elemzők, a GPU igyekszik megakadályozni, hogy a NABU törvényi felhatalmazást szerezzen a telefonok lehallgatására. Az erre vonatkozó jogszabálytervezet már a kijevi parlament előtt van, s a Jurij Lucenko vezette ügyészség nyilván hatalma csorbításaként élné meg, ha bővítenék a NABU jogköreit. Másfelől, pedzegették egyesek, nem kizárt, hogy a NABU által vizsgált ügyekben a legfőbb ügyészség munkatársai is érintettek lehetnek.

Jellemző viszonyainkra, hogy a két hivatal közötti többnapos nyilatkozatháború után sem vált egyértelművé a mezei ukrán olvasó számára, hogy az adott ügyben ki a ludas, s a kormányzat részéről sem érezte senki szükségét annak, hogy rendre utasítsa a civakodó hatóságokat.

Augusztus 12-én a Legfőbb Ügyészség bejelentette, hogy a NABU nyomozói törvényes felhatalmazás nélkül figyelték meg a hivatalukban házkutatást végző ügyészt. Amikor a Legfőbb Ügyészség munkatársai őrizetbe vették a megfigyelést végző személyeket, a helyszínen megjelentek a NABU különleges egységének kommandósai. A két hivatal munkatársainak dulakodásáról készült felvételek a világhálón is megjelentek. Az incidensnek csupán a GPU és a NABU vezetőinek beavatkozása vetett véget.

Utóbb a NABU tagadta, hogy a GPU tisztviselői ellen nyomoznának. Közölték viszont, hogy őrizetbe vett munkatársaikkal szemben fizikai erőszakot is alkalmaztak a Legfőbb Ügyészség épületében. A GPU részéről ugyanakkor bejelentették, hogy a NABU kihallgatott munkatársai nem tettek panaszt az ügyészség eljárása kapcsán, ellenben az ügynökség kommandósai bántalmazták három munkatársukat.

Augusztus 17-én társadalmi aktivisták demonstrációt szerveztek a Legfőbb Ügyészség épülete előtt, amelyen követelték Jurij Lucenko legfőbb ügyésztől, valamint Petro Porosenko államfőtől, hogy a NABU munkatársainak elrablóit és megkínzóit bocsássák el, a GPU érintett főosztályát pedig számolják fel.

A Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet szerint a két ukrán hivatal közötti konfliktus annak a jele, hogy a régi rendszer ellenáll a reformoknak.

„A bizonyítékok (…) (a GPU munkatársainak támadásáról a NABU munkatársai ellen), amelyeket a NABU tett közzé, s amelyek részletesen bemutatják a GPU által elkövetett visszaéléseket, komoly nyugtalanságra adnak okot a korrupció elleni harc menetét és az ügyészség reformját illetően Ukrajnában” – közölte Daniel Calingaert, a Freedom House ügyvezető alelnöke.

Szerinte „a reformok híveinek ellene szegülnek a régi rendszer képviselői, akik meg akarják tartani hatalmukat és privilégiumaikat”.

„Porosenko elnöknek és Lucenko legfőbb ügyésznek felügyeletük alá kell vonni az állami tisztviselők által elkövetett visszaélésekről szóló értesülések azonnali és hatékony kivizsgálását, s bizonyítaniuk kell az elkötelezettségüket a régi rendszerhez való visszatérésre törekvő tisztviselőktől való megszabadulás tekintetében” – tette hozzá Calingaert.

(pravda.com.ua/unian.ua/hk)