„Itt vagyok, faragj az évek során embert belőlem…”

45 elsős kisdiák a Nagyberegi Középiskolában

2016. szeptember 2., 14:40 , 817. szám

Új tanévre hívogatott szerte az országban az első csengő. A Nagyberegi Középiskola kapui is ismét megnyíltak a tanulók előtt. Egy újabb tanév vette kezdetét, amelynek során élmények, lehetőségek, új ismeretek elsajátítása várja a diákokat.

A tanévnyitó ünnepség kezdetén az állami, majd a nemzeti himnusz elhangzása után Géczi Tihamér iskolaigazgató üdvözölte a kis elsősöket. Beszédében így fogalmazott: „Minden szülő számára felelősségteljes döntés, hogy gyermekét melyik iskolába íratja be. Bízom benne, hogy önök jól döntöttek. Az itt eltöltött évek lehetőséget adnak majd a tudásszerzésre, a tehetség kibontakoztatására, amihez kitartást és sikert kívánok.”

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy a tanévkezdés egy nagy ünnepnap, életünk egyik fontos eseménye. Már az ókorban is kiemelt helye volt az iskolának. Majd azt kívánta: „Legyen a Nagyberegi Középiskola is egy olyan hely, ahol érdemes és jó lenni. Egy iskola, ahová érdemes menni, és ahol érdemes tanulni.” Az elsősökhöz szólva Sin József így fogalmazott: „Fontos, hogy aktív résztvevői legyetek iskolátok életének, mely által ti is különféle élményekkel, tapasztalatokkal tudtok gazdagodni. A pedagógus, a tanár, ki értelmet és lelket épít, a holnapra gondol, a nemzet jövőjére, hagyományt ápol, jelent erősít, és jövőt biztosít. Legyetek bizalommal és tisztelettel tanáraitok iránt” – mondta Sin József.

Csok Márta, a község polgármestere a diákok számára sikeres évkezdést kívánt, megköszönte a pedagógusoknak, hogy itthon maradtak Kárpátalján, és nevelik tovább a felnövekvő nemzedéket.

Tóth László nagyberegi református lelkipásztor beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy nem mindegy, a következő 9 hónap hogyan fog eltelni, és nem mindegy, hogy erre az időszakra ki hogyan fog visszaemlékezni. „Éljétek meg, hogy ezek az emberek, akik a környezetetekben élnek, örömmel tekintsenek rátok, ne sóhajtozva jöjjenek a pedagógusok az iskolába, hanem érezzék, hogy figyeltek rájuk. A szülők és pedagógusok pedig Istentől kért bölcsességgel és alázattal egyengessék az ifjak útját.”

Dufinec Sándor helyi görög­katolikus lelkész mindenki számára kellő kitartást és erőt kívánt, hogy minél nagyobb bölcsességet és tudást sajátítsanak el a diákok az előttük álló évben.

A köszöntő, útravaló gondolatokat követően az ünnepelt kis elsősöké lett a főszerep, akik derűs arccal szavalták el kis verseiket, melyek az új tervek és az iskolakezdés örömét fejezték ki.

A 11. osztály nevében Kovács Teodóra és Margitics Amina köszöntötte az intézmény legifjabbjait, valamint diáktársaikat, majd átadták útravalóul kis ajándék-tanszercsomagjaikat legifjabb iskolatársaiknak.

Az elsős diákoknak Péter Csaba megyei képviselő is ajándékcsomagot küldött, és üdvözlő levelében sikeres tanévet kívánt az iskolások számára.

A Nagyberegi Középiskolában idén 36-an kezdték az iskolát a magyar és 9-en az ukrán osztályban, összesen tehát 45 elsős kisdiák lépte át a beregi iskola küszöbét, telve izgalommal és kíváncsisággal, hogy milyen lehet az iskolapadban ülni.

Váradi Enikő