A parlamentben folytatódik a civakodás

2016. szeptember 7., 10:54 , 817. szám

Kedden az ukrán parlamentben is véget ért a nyári vakáció, kezdetét vette a Leg­felső Tanács őszi ülésszaka. Politológusok szerint a törvényhozás munkájára rányomja majd a bélyegét az állandó egyensúlyozás az előrehozott választások ki­írása és a névleges egység között.

A parlament első munkanapját megelőzően, hétfőn Kijevben összeült a parlamenti egyeztető tanács, amelynek tagjai ott folytatták a civakodást, ahol mintegy másfél hónappal ezelőtt abbahagyták.

Ihor Hrinyiv, a nagyobbik kormánypárt, a BPP frakcióvezetője arra kérte képviselőtársait, tanuljanak meg kompromisszumot kötni az ellenség által fenyegetett országunk érdekében, de szavai jobbára süket fülekre találtak. Oleh Berezjuk, az ellenzéki Szamopomics frakcióvezetője szerint a kormányzatnak nincs kapcsolata a néppel, és nem veszi észre a pénzügyek, az oktatás terén fenyegető veszélyeket. Julija Timosenko, a Batykivscsina frakcióvezetője a kommunális szolgáltatások és az energiahordozók tarifáinak felülvizsgálatára, a létminimum szintjének emelésére, az Inter tévécsatorna épülete felgyújtásának kivizsgálására szólított fel, hangsúlyozva, hogy az utóbbi elriaszthatja az országban befektetni szándékozókat. Az Opozicijnij Blok részéről Jurij Bojko a megbékélést helyezte előtérbe, Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezére viszont „tarifa-, oktatási és egészségügyi genocídiummal” vádolta meg a kormányt.

Mielőtt a honatyák kedden munkához láthattak volna, az ülésteremben felszólalt Petro Porosenko elnök. Hagyományos éves üzenetében az államfő hangsúlyozta, Ukrajna stratégiai célja változatlanul a NATO-tagság. Megerősítette, az ország területi egységének problémájára nem létezik katonai megoldás, csupán politikai-diplomáciai. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy Ukrajna nem módosítja az Alkotmányt a decentralizációt illetően mindaddig, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat a Donyec-medencét illetően.

Az elnök szerint nem tragédia, hanem pozitívum, hogy a parlament esetenként ellenzéki szavazatokkal fogadja el az ország számára fontos kormány- vagy elnöki kezdeményezéseket, ahogyan az a tavaszi frakció- és kormányátalakítás után több ízben is megtörtént, s arra kérte a képviselőket, hogy a jövőben fogadják higgadtan az ilyen szavazásokat.

Porosenko elismerően szólt a Jurij Lucenko vezette Legfőbb Ügyészség és a többi igazságügyi hivatal munkájáról, méltatta az Ukrán Biztonsági Szolgálat megtisztítását és a rendőrségnél végbemenő átalakításokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a korruptak elleni harc egyelőre a sporthorgászatot idézi: megfogják, megmutatják és elengedik”.

Ami az őszi ülésszakkal kapcsolatos várakozásokat illeti, a szakértők szerint a populista megnyilatkozások jellemzik majd a Rada munkáját. Szinte mindenki egyetért abban, hogy az ellenzéki pártok megpróbálják majd destabilizálni a politikai helyzetet, komoly eredményre azonban aligha számíthatnak a köztük fennálló komoly érdekellentétek miatt. Előrehozott választásokra ezért csak abban az esetben lehet számítani a közeljövőben, ha a koalíciós pártok durva hibákat vétenek.

A legnagyobb vitát az ülésteremben idén ősszel várhatóan a Donyec-medencei helyhatósági választási törvény tervezete, illetve a képviselői mentelmi jog eltörlésének kérdése válthatja ki.

A honatyák korábban gyakran panaszolták, hogy nem kapják meg időben a vitára bocsátott törvénytervezeteket, illetve azok módosításait. Andrij Parubij házelnök most azt ígérte, eztán nem lesznek ilyen gondjaik a képviselőknek, mivel elérhetővé válik számukra a törvénytervezetek online bázisa, amely minden jogszabálytervezetet tartalmaz majd, s hozzáférhetővé válnak a kapcsolódó információk is, többek között arról, hogy hol tart éppen egy adott dokumentum parlamenti vitája, miként véleményezték azt a bizottságok.

(pravda.com.ua/radiosvoboda.org/hk)