Személycserék várhatók a kormányban

2016. szeptember 17., 18:55 , 819. szám

Az elnöki adminisztrációban nincs napirenden Arszen Avakov belügyminiszter esetleges menesztése, két másik tárcavezető azonban távozhat posztjáról – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A portál meg nem nevezett forrásai az elnöki adminisztrációban, illetve az államfő környezetében elmondták, az egyik távozó Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter lehet, aki nem szerepelt túl jól a diákösztöndíjak kérdésében (valószínűleg arról lehet szó, hogy a tárca korábban az ösztöndíjakkal kapcsolatos kiadások csökkentését javasolta a jövő évi költségvetés előkészítése során – a szerk.). A miniszter sorsa a 2017-es büdzsé elfogadásától függhet. 

Hasonló a helyzet Ihor Naszalik energetikai és szénipari miniszterrel. Az ő jövője a kormányban a téli fűtési idényre való felkészülésen múlhat. Az államfő környezetében állítólag azt is felróják neki, hogy legutóbb nem a várakozásoknak megfelelően alakultak a választási eredmények a miniszter körzetében.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban Olekszandr Turcsinov, a nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára oroszpárti provokációnak minősítette azokat a híreszteléseket, miszerint ő válthatja Arszen Avakovot a belügyminiszteri poszton.

A portál felidézi, hogy a közelmúltban Avakov neve is felmerült az Inter tévécsatorna körüli botrány kapcsán. Olekszandr Vilkul, az Opozicijnij Blok parlamenti frakciójának társelnöke kijelentette, hogy az Inter tévécsatorna épületére támadók fejenként 200 dollárt kaptak, s az egészet a Narodnij Front (NF) vezetői, Avakov, Olekszandr Turcsinov és Arszenyij Jacenyuk szervezték.

Ezen kívül a Korrupcióellenes Központ társadalmi szervezet korrupcióval vádolta meg a belügyminisztert. Ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség részéről közölték, az Avakov ellen indított vizsgálatnak „nincs jövője”, s csupán azért indult ellene vizsgálat, mivel ezt az eljárást követeli meg a törvény.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztet, korábban a Narodnij Front részéről közölték: az Arszen Avakov belügyminiszter, az NF egyik vezetője ellen indított lejárató kampány a kisebbik kormánypártnak az „orosz agentúra” elleni küzdelem ügyében képviselt kemény álláspontjának a következménye. 

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)